Index Vakbarát Hírportál

Százezret számlázott egy negyedórás munkáért a gázszolgáltató

2015. október 30., péntek 10:05

„Sándorfalván megsérült egy gázvezeték, amikor Kondor Lajos a szennyvízcsatorna bekötéséhez ásott árkot a saját portáján. Az Égáz-Dégáz csaknem 100 ezer forintos számlát küldött a tulajdonos szerint negyed órás, a cég szerint 2 és fél órás helyreállító munkáért", írja a Delmagyar.hu.

A férfi elmesélte, hogy amikor árokásás közben megsértette a vezetéket, azonnal elzárta a vezetéket, amit a hibabejelentésnél el is mondott. Ezért a szolgáltatóhoz tartozó szerelők nem is mentek ki csak másnap, három autóval.

A cikk szerint „az egyik férfi egy kis berendezéssel „összesütötte" a vezetéket, ráhúzta a bilincset, majd folyadékkal megnézte, van-e szivárgás. Mindez 15 percig tartott. Jegyzőkönyvet is felvettek, aláíratták a férfival, de sajnos nem olvasta el, ami hiba volt. A férfi arra számított, fizettetnek vele 10–15 ezer forintot, de még 20 ezer forinton se lepődött volna meg, mivel munkaszüneti napon hárították el a hibát. Ehelyett szeptember 24-én 94 ezer 944 forintot számláztak ki neki".

Munkaidő-ráfordításnak 2 és fél órát írtak, amit a jegyzőkönyvbe is beleírtak. Erre 75 ezret számoltak. A gépjármű üzemeltetésre tízezret úgy, hogy 124 kilométert írtak a számlára, miközben Szeged és Sándorfalva oda-vissza 24 kilométer.

A férfi reklamált, ahol csak lehetett. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal nem válaszolt a levelére, ezért a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő független békéltető testülethez fordult. Ők hoztak egy határozatot, hogy az Égáz-Dégáznak felül kell vizsgálnia a panaszt, és „csak az indokolt költségeket, valamint díjakat terheljék a fogyasztóra. Méltányos összeget állapítsanak meg" - írták.

Végül a földgázelosztó írt egy levelet, amelyben azt írták, megvizsgáltak mindent, a számla korrekt, a tételek megalapozottak. A kiszállás pedig azért került sokba, mert a hétvége miatt a munkások otthonról utaztak Sándorfalvára. A férfi bírósághoz fordul.

Rovatok