Index Vakbarát Hírportál

71 halott menekült: átvesszük Ausztriától az eljárást

2015. november 4., szerda 09:45 | aznap frissítve

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az Osztrák Köztársaság Szövetségi Igazságügyi Minisztériuma hivatalos megkeresés formájában ajánlotta fel Magyarországnak az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédia ügyében a büntetőeljárás lefolytatásának átadását.

Az ügyészség a felajánlást elfogadta, és a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget arra hívta fel, hogy a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozást terjessze ki azokra a tényekre is, amelyeket az Osztrák Köztársaság hatóságai állapítottak meg.

Ausztria feltehetően azért ajánlotta fel az eljárás átadását, mivel a nyomozás eredményei szerint a menekültek még Magyarországon fulladtak meg a hűtőkocsiban. A járművet augusztus 27-én találták meg az osztrák A4-es autópályán, a menekültek oszlásnak induló maradványainak azonosítása jelenleg is tart. Az áldozatok feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába, köztük 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt.

A teherautó augusztus 26-án hajnali ötkor indult el a szerb-magyar határról Budapest felé, majd Ausztria felé vette az irányt. A kocsi 26-án délelőtt tíz órakor lépte át az osztrák határt, majd 30-40 kilométerre a magyar határtól, Parndorf közelében félreállt. A sofőr és társa elmenekült. A teherautót másnap találták meg.  

Az esetet láthatta egy magyar kamionsofőr, aki ellenkező irányba haladt az autópályán. Mint az Indexnek elmondta:  azt látta, hogy a  hűtőautó sofőrje becsukja a hátsóajtót, pánikszerűen előrerohan, és beugrik a teherautó előtt várakozó autó anyósülésére, majd az azt vezető társával együtt elhajtanak.

Rovatok