Index Vakbarát Hírportál

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz a kötelező menekültkvóta ellen

2015. november 6., péntek 12:52

Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz pénteken a parlamentnek a kötelező betelepítési kvóta ellen, az előterjesztés arra kötelezné a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezze a letelepítésről szóló uniós jogszabály megsemmisítését, írja az MTI.

Az Európai Bizottság májusban dobta be a migránsválság valamilyen szintű kezelését célzó ötletét: a kötelező kvótarendszert. Ennek lényege, hogy egy bizonyos számú menekültet az EU tagállamai különböző mutatók − hazai össztermék (GDP), az ország népessége, a munkanélküliségi ráta, menedékjog iránti kérelmek − alapján osztanak el egymás közt. Már az ötlet megosztotta az Uniót, Magyarország például határozottan ellenezte azt már az elejétől.

Szeptember végén aztán az uniós belügyminiszterek minősített többséggel megszavazták 120 ezer menedékkérő szétosztását az uniós országok között. Magyarországon kívül még három tagállam szavazott nemmel. Az elfogadott rendszer szerint a tagállamok önkéntes felajánlásokkal gondoskodnak arról, hogy legyen helye mind a 120 ezer menedékkérőnek. Az önkéntes elfogadásra javasolt számok azonban szerepelnek a döntéshez csatolt függelékben: tehát, ha egy tagállam vonakodna befogadni a neki szánt menedékkérőket, kötelezettségszegési eljárás során felelhet érte.

Magyarország is szerepel a függelékben: Olaszországból 306, Görögországból pedig 988 jutna ránk. Ehhez jöhet még 1058 abból a keretből, amelyet eredetileg nekünk szántak, ha később sem vesszük igénybe az uniós szolidaritást.

Orbán Viktor a kvóta megszavazása előtt, közben és után is egyértelművé tette, hogy a magyar kormány mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország kimaradjon ebből az egészből. Október elején Orbán azt mondta, arra kéri a kormányt, hogy minden létező eszközzel szálljon szembe ezzel, akár a bíróságig is vigye el az ügyet. A Fidesz szerint ez a döntés az ország szuverenitását sérti, önrendelkezési jogot vont meg ezzel az Európai Tanács.

A kormány kampánya két csatornán is elindult a kvótarendszer ellen: egyrészről Kósa Lajos jelentette be november elején, hogy aláírásgyűjtést indít a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen − mondván, a petícióhoz való csatlakozással nő a kormány mozgástere és felhatalmazása −, majd most pénteken Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője, és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese jelentette be, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a kötelező betelepítési kvóta ellen.

A törvényjavaslatról legkésőbb december elején szavaz az Országgyűlés.

Rovatok