Index Vakbarát Hírportál

Navracsics: Azt hitték, meg akarom puccsolni Orbánt

2015. november 6., péntek 11:44 | aznap frissítve

Az Európai Bizottság magyar biztosa, Navracsics Tibor a Mandinernek adott interjújában meglepő kijelentést tesz a Nézőpont Intézetről. Az interjú végig a Navracsics-interjúk megszokott keretében halad: a politikus mindig odafigyelt, hogy önmagát (még az előző Orbán-kormány tagjaként is) a kínos vagy kellemetlen döntésektől óvatosan elhatárolódó, konzervatív européernek állítsa be. Most is hosszan és óvatosan beszél a menekültválság brüsszeli és budapesti megítélése közti különbségekről.

Amikor kijelenti, hogy biztosként nem önmagát építi (egy későbbi hazai politikai karrier reményében), a Mandíner újságírója a "Navracsicskák hálózatáról", a Nézőpont Intézetről felállításáról kérdezi.

Azt nem magamnak építettem, mint ahogy soha semmit nem magamnak építettem. A Nézőpontot a Fidesznek találtam ki. Őszintén meg is döbbentem, amikor azt mondták: azért kell létrehozni egy másik intézetet, hogy legyen Orbán Viktornak is, ne csak nekem. Akkor is megrökönyödtem, amikor hirtelen nem kaptam meg a Nézőpont vizsgálatait, mondván, nem nekem valók, mert azokkal biztosan meg akarnám puccsolni a miniszterelnököt.

Navracsics itt feltehetően a kormány agyaként emlegetett, zsíros kormánymegrendelésekben dúskáló Századvég Gazdaságkutató Zrt.-re céloz. Az újságíró ellenvetésére, hogy esetleg csendben készül a visszatérésre, Navracsics így válaszol:

A puccsra. Hogyne. Toborzom épp a szabadcsapatokat. Nem tudok mit kezdeni ezzel a hozzáállással. Tehát nem magamat szoktam építeni, ezért lehet a lebegés érzete. Meg azért is, mert mindig Európa-párti politikus voltam. A magyar jobboldalon pedig nagyjából egyedül maradtam ezzel.

Rovatok