Index Vakbarát Hírportál

Kiborultak az építészek a kormány formaházaitól

2015. november 6., péntek 09:48

Meglepte az idei Média Építészeti Díj nyilvános zsűrizésének közönségét Kévés György építész, amikor beszámolt róla, hogy a kormány határozatot hozott a nemzeti mintaterv-katalógus kidolgozásáról.

A padsorokon hitetlenkedő, döbbent mormogás hullámzott végig

–áll a Népszabadság beszámolójában.

A szakma ugyanis a cikk szerint csak most értesült róla, hogy a családi házak "tájegységi karaktereket hordozó" mintaterveit egy szeptemberi határozat értelmében a szokásos helyett egyszerűsített eljárással engedélyezik majd az építési hatóságok.

Kévés szerint ez az építészeket lényegében művezetővé fokozza vissza, hiszen az emberek többsége nem fog egyedi házak tervezésére áldozni, ha a 70-es és 80-as évek 9x9 méteres, az ország vidéki látképe meghatározó elemének számító kockaházak mintájára olcsó egyenterveket vásárolhat, amikhez még részletes műszaki dokumentáció is tartozik a tételes anyag- és munkaerő-ráfordítás kimutatásával.

Az építészet Kévés szerint fontos, az ország képét meghatározó kulturális elem, és nem négyévente változó politikai és építészkamarai ügy. A szakma szerinte nem örül, hogy ismét a politika határozza meg, milyen legyen az uralkodó építészeti stílus.

A lap megszólaltatta az építészkamara elnökét, Hajnóczi Pétert is. A kormány a kamarával dolgoztatná ki a típusterveket, és Hajnóczi erre pályázatot íratna ki. Ő nem tart attól, hogy a mintatervek unalmasak és szürkék lesznek, például épp azért, mert a tájegységre jellemző építészeti karaktereket is alkalmazni kell majd.

Azt sem tekinti jogos félelemnek, hogy az építészek munka nélkül maradnak, hiszen a típusterveket adaptálni kell a telek adottságaihoz, és az építkezést a kulcsátadásig figyelemmel kell kísérni. Hajnóczi bízik benne, hogy a kormányhatározat célkitűzésével összhangban a mintaház-kollekció javítja az építészet általános minőségét. 

Mint mondta, jelenleg is sok középszerű családiház-terv születik, míg a mintaterveket elismert építészek zsűriznék.

Rovatok