Index Vakbarát Hírportál

Fegyverekkel, bombákkal rendelkező csoportot fogott el a TEK

2015. november 24., kedd 16:31 | aznap frissítve

Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ (TEK) terrorellenes akciósorozatában a hétvégén - közölte az MTI. A november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták felderítő tevékenységüket.

Azt írták, az általuk "kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során" hat embert vettek őrizetbe.

A TEK felderítése alapján őrizetbe vett emberektől sorozatlövő fegyvereket, robbanóanyagokat és lőszereket foglaltak le.

Kedden a bíróság elrendelte két ember előzetes letartóztatását, a további gyanúsítottakkal kapcsolatban később várható döntés. Az elfogottakkal szemben a nyílt eljárásokat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le. A terrorellenes akciósorozat végéig a TEK megerősíti a védett személyek biztosítását.

Budapest felé autóztak

Hajdu János, a TEK főigazgatója az M1-en azt nyilatkozta, pénteken egy gépkocsiban két embert fogtak el, a járműben sorozatlövőt, éles lőszereket, tárakat, hangtompítókat találtak. A másik akció szombaton volt (ennek nemzetközi szálai is vannak), ebban négy embert fogtak el egy Budapest felé közlekedő autóban, Budapest határán. A TEK kapott egy fülest, hogy a kocsiban robbanóanyag lehet, és valóban volt is.

Hajdu az ATV-n kedd este azt nyilatkozta, az elfogottak szélsőséges nézeteket vallottak, de azt nem árulta el, milyeneket. 

Bombalaboratóriumot is találtak

A TEK később egy házkutatás során egy bombalaboratóriumot is felfedezett, itt robbanóanyagot, csőbombákat és bombák készítéséhez használt eszközöket találtak. Köztük volt egy érdekes indítószerkezet, ami akár egy indítómellény része is lehet. Hajdu azt mondta, kezdetleges, házi szerkezeteket kell elképzelni. Volt ott például egy poroltó is, ami robbanószerrel volt megtöltve. A főigazgató szerint elképzelhető, hogy megrendelésre gyártották a bombákat, de mivel szélsőséges eszméik miatt kerültek a TEK látókörébe ezek az emberek, az is lehet, hogy ők maguk akarták használni. 

A letartóztatott személyek állampolgárságát nem árulta el. "Vannak elképzeléseink, hogy mire kellhetett a robbanóanyag, de egyelőre nem árulhatok el többet" - mondta Hajdu.

Arról nem akat találgatni, hogy a két esetnek köze lehetett-e egymáshoz.

Rovatok