Index Vakbarát Hírportál

Bűncselekmény lett Novák Előd akciójából

2015. november 30., hétfő 21:38

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a fővárosi Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálásának ügyében – közölte az MTI.

Novák Előd október 23-án, az emlékműnél tartott sajtótájékoztató után megpróbálta eltávolítani az emlékműről a sarlót ás kalapácsot ábrázoló jelképeket. Miután a rendőrök ebben megakadályozták, a jobbikos képviselő egy vésővel és egy kalapáccsal az emlékmű talapzatát kezdte el bontani. Az emlékműben keletkezett károk helyreállítási költsége az ügyészség szerint meghaladja a szabálysértési értékhatárt – közölte az Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Így már bűncselekmény gyanúja miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen a szovjet hősök emlékmű megrongálása kapcsán.  "Amennyiben az ügyben országgyűlési képviselőt kell bűncselekmény elkövetésével gyanúsítani, az ügyészség kezdeményezni fogja a mentelmi jogának a felfüggesztését" – jelentette ki Nagy Andrea.

Harc a mentelmi jog ellen

A Jobbik régóta kifogásolja a mentelmi jog intézményét. Novák előd 2013-ban maga is kérte mentelmi jogának felfüggesztését, miután Kubatov Gábor feljelentette őt. A Fidesz pártigazgatója a Novák Kubatov-listákkal kapcsolatos nyilatkozatai miatt döntött így, mert a jobbikos politikus bűncselekménynek nevezte Kubatov adatkezelési gyakorlatát.

A parlamenti többség azonban leszavazta a mentelmi jog felfüggesztését, amelyet Novák kérésének megfelelően támogatott volna. A Fidesz azért szavazott a felfüggesztés ellen, mert fent akarta tartani azt a gyakorlatot, hogy magánvádas ügyekben a mentelmi jog fenntartását javasolja, hogy a képviselő zavartalanul folytathassa munkáját.

Rovatok