Index Vakbarát Hírportál

Merkel lemondta a megbeszélését Orbánnal Máltán

2015. december 1., kedd 12:02

November 12-én négyszemközt beszélt volna egymással Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Máltán, a menekültügyi csúcson. A menekültválságról lett volna eredetileg szó, de a Vs.hu információi szerint Merkel stábja az utolsó pillanatban közölte a magyar delegációval, hogy elmarad a megbeszélés. A döntés okát nem nevezték meg.

"Az összes háttéranyag kinyomtatva, bekészítve,

amikor egyszer csak szóltak, hogy nem lesz semmi

- mondta a Vs.hu-nak egy magyar kormányzati forrás. Merkel és Orbán előzőleg Madridban tárgyalt négyszemközt október 22-én az Európai Néppárt konferenciáján.

A Vs.hu szerint az a találkozó egyáltalán nem telt jó hangulatban. Merkel állítólag Orbán Viktor szemére hányta, hogy lassan a „legnagyobb ellenzékévé válik”, holott elvileg stratégiai szövetségesek, és egy pártcsaládhoz tartoznak.

Nem csak kormányfői-kancellári szinten nehézkes mostanában a két ország közötti egyeztetés. A Vs.hu arra emlékeztetett, hogy két magyar minisztert is meghívtak Berlinbe a szokásos magyar–német fórum két héttel ezelőtti fordulójára, de végül nélkülük zajlott a találkozó.  Szijjártó Péter és Balog Zoltán is lemondta a részvételt, mivel ezt megelőzően Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ugyanígy tett, vagyis „csak” államtitkárokkal találkozhattak volna német részről. 

Rovatok