Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsítottként hallgatták ki Kovács Bélát

2015. december 4., péntek 14:49 | aznap frissítve

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken gyanúsítottként hallgatta ki a Jobbik EP-képviselőjét, Kovács Bélát, olvasható a főügyészség közleményében.

Kovács Bélát az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, a képviselő - akinek október 14-én függesztette fel az EP jogi bizottsága a mentelmi jogát - tagadta a bűncselekmény elkövetését, és a főügyészség közleménye szerint "érdemi védekezést terjesztett elő". A nyomozás határideje december 20-a, a nyomozás állásáról a főügyészség egyelőre nem ad további tájékoztatást.

Azt nem tudni, hogy az ügyészség miért csak a nyomozás határidejének lejárta előtt 16 nappal hallgatta ki a kémkedéssel gyanúsított politikust, miközben az EP határozatát már november 5-én megkapták.

Mint ismert, a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly májusban kérelmezte, hogy az EP „adja ki” a képviselőt a magyar igazságszolgáltatásnak. Súlyos – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekmény miatt folytatnak ellene nyomozást. Azzal gyanúsítják, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. Kovács Béla érdekes életútjáról először az Index írt komolyabb tényfeltáró cikket, melyet itt olvashat el.

Ahogy azt korábban megírtuk, Kovács Béla örült annak, hogy felfüggesztették a mentelmi jogát, mert mint mondta, így be tudja bizonyítani az ártatlanságát, és áll elébe a kihallgatásoknak, házkutatásoknak. Mint kiderült, az ügyével foglalkozó ügyész már kihallgatta a szülőanyját, a barátait, de a feleségét nem.

Rovatok