Index Vakbarát Hírportál

Elértünk az ezredik migránsbűnügyhöz

2015. december 7., hétfő 00:18

Átlépte az 1000-et a határzár tiltott átlépése, tipikusan a déli határon lévő kerítésen való átmászás miatt indult büntetőeljárások száma. Alig több mint két és fél hónap kellett ehhez. Egész pontosan 1004 büntetőeljárásnál tartunk most az ORFK Kommunikációs Szolgálatának legfrissebb, vasárnap reggeli napi tájékoztatója szerint.

Szeptember 15. óta számít bűncselekménynek a kerítésmászás, akkor lépett hatályba a menekültügyi törvénycsomagnak ez a része. Eleinte csak úgy özönlöttek az új ügyek a magyar-szerb határon dolgozó rendőrökre, onnan pedig a gyorsított rendben ítélkező Szegedi Járásbíróságra. Alig tíz nappal a kezdet után, szeptember 26-án már bőven 200 felett, 241 büntetőeljárásnál jártunk. Az 500 ügy már október elejére meglett.

Az áramlás később, ahogy a menekültek útvonala áthelyeződött először a magyar-horvát határra, aztán Magyarországon kívülre, lelassult. Novemberben nagyjából 400 új ügy indult, a 900-at november 6-án lépte át a büntetőeljárások száma. Az utolsó 100 ügy már nagyjából egy hónap alatt gyűlt össze, az utóbbi időben jellemzően naponta 2-3 indul.

Ahogy megírtuk, kezdetben a megindult büntetőeljárások számánál valójában jóval többen voltak azok, akik ebben az időszakban átjutottak valahogy a kerítésen, de a Btk. csak a töredékükre sújtott le. A rendőrök csak azzal szemben indítottak büntetőeljárást, akinek bűnösségére vonatkozóan konkrét adat állt a nyomozóhatóság rendelkezésére, például tetten érték, vagy saját magára vallott.

Felmentő ítélet nem volt

A megindult 1000 eljárásból valamivel több, mint 700-ban már ítélet is született. A Szegedi Járásbíróság eddigi napi, heti tájékoztatói alapján készült összesítésünk szerint az előző hét végéig összesen 707 elmarasztaló ítéletet hoztak, felmentőt egyet sem. A büntetés szinte mindig 1 (379 eset) vagy 2 éves (320 eset) kiutasítás volt Magyarország  területéről. Fellebbezés alig több mint egy tucat esetben fordult elő. Akadt néhány különlegesebb ítélet. A legszigorúbb egy 5 éves kiutasítás volt. 4 esetben szabtak ki az átlagnál hosszabb, 3 éves kiutasítást. Kiutasítás nélkül, pusztán megrovással 3 esetben végződött az ügy.

Az 1000 körüli megindított büntetőeljárás és a 700 körüli ítélet közti különbség kisebb részben abból adódik, hogy még a gyorsított eljárásokban is beletelik néhány napba a bíróság elé állítás, nagyobb részben viszont arról van szó, hogy a rendőrség által megindított büntetőeljárások nem mindig jutnak el ítéletig. A bírósági tájékoztatók szerint többször előfordult, hogy az eljárást meg kellett szüntetni, mert a vádlott ismeretlen helyen tartózkodott, vagyis az illetőnek nyoma veszett. Máskor visszaküldték az ügyészségnek az iratokat, mert úgy ítélték meg, hogy nincs lehetőség gyorsított bíróság elé állításra.

A horvát határszakaszon átmászó migránsok ügyeiben október 8-tól a pécsi és a zalaegerszegi bíróság ítélkezne, de – bár felkészültek rá - ezekre a bíróságokra nem zúdult olyan dömping, mint Szegedre az első hetekben. Sőt, gyakorlatilag teljesen eseménytelenül telt el az elmúlt jó pár hét. A rendőrségi napi tájékoztatók szerint október közepe óta gyakorlatilag egyáltalán nem intézkedtek illegális bevándorlók ellen a horvát határon. A szerb határon naponta olyan 3-szor, 4-szer, 5-ször van dolga a rendőröknek migránsokkal mostanában.

Rovatok