Index Vakbarát Hírportál

45 milliárd forinttal tartoznak a kórházak a beszállítóiknak

2015. december 8., kedd 12:42

A kormány hiába konszolidálta 60 milliárd forinttal a kórházak adósságát még a nyár elején, az intézmények továbbra is 45 milliárd forinttal tartoznak az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozásoknak – derül ki a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ) keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A szervezet szerint az akkor átutalt összeg csak részben enyhített az adósságukon, most is jelentős tartozásokat görgetnek maguk előtt az intézmények. Azonban a június elejéig kifizetett 60 milliárdra mindenképpen szüksége volt mind a beszállítók, mind az egészségügyi ellátórendszer fenntartásához.

Az egészségügyi rendszer finanszírozását mielőbb rendbe kell tenni, mert az adósság már most jelentős mértékben újratermelődött – írja közleményében a szövetség.

A MOBSZ kamatmentes állami hitellel, az állam kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával javítana a rendszer stabilitásán. Az orvostechnikai eszközök áfáját 5 százalékra mérsékelnék, ezzel a jövőben megelőzhető lenne a cégek ellehetetlenülése. Így csökkenne az áfa előfinanszírozásának rendkívüli terhe.

A nyár eleji konszolidáció megkezdésekor több mint 8000 vállalkozás nyújtott be igényt lejárt számláinak kiegyenlítésére. De az adósság már ekkor is több volt mint az adósság rendezésre kiutalt 60 milliárd forint. Akkor 86 milliárddal tartoztak, de ez az összeg azóta tovább nőtt, mert újabb műszereket és eszközöket kellett beszerezni az ellátás biztosításához.

Rovatok