Index Vakbarát Hírportál

A családügyi államtitkár helyrerakta Kövér kinyilatkoztatását

2015. december 15., kedd 19:54

A családalapítás, a gyermeknevelés és a munka, a hivatás nem egymást kizáró dolgok, Magyarország szegényebb lenne a nők teljesítménye nélkül - így reagált Kövér László vihart kavaró megjegyzésére az Indexnek Novák Katalin családügyi államtitkár. Novák szerint a kormány éppen azon dolgozik, hogy a nőknek ne kelljen választani a munkavállalás és a gyermeknevelés között.

Senkinek nem mondhatjuk, nem is mondjuk meg, hogyan éljen, hány gyermeket és mikor vállaljon

- mondta az Indexnek Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki Kövér László nagy vihart kavaró szavaira reagált. Kövér László házelnök a Fidesz szombati kongresszusán azt mondta a nők szerepéről, hogy "szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk".

A megjegyzést élesen kritizálták az ellenzéki pártok, és civil mozgalom is indult negatív terhességi tesztek visszaküldéséről. Kövér megjegyzésével ugyanakkor a kormányoldalon sem ért mindenki egyet maradéktalanul.

Novák Katalin, az Emmi államtitkár már a Fidesz kongresszusán is más szellemben beszélt a nők társadalmi szerepéről (ennek szövegét a Facebookon is megosztotta). Novák például azt üzente a nőknek: "2010 óta ismét megvan a lehetőséged arra, hogy három évig a gyermeknevelésnek szenteld az életed. Munkát is vállalhatsz pici gyermeked mellett, ha ez a döntésed."

A nők szerepét csak a gyermeknevelésben látó férfiaknak pedig ezeket üzente az államtitkár:

Fontos a család, de fontos a munka is

Ezután kérdeztük meg Novák Katalint, mit gondol Kövér László vasárnapi megjegyzéséről. Az államtitkár azt mondta, nem kívánja a házelnök szavait magyarázni, " ezt megtette ő". Hozzátette azonban, hogy

meggyőződésem, hogy Magyarország szegényebb lenne a nők teljesítménye nélkül.

Úgy gondolom, hogy a családalapítás, a gyermeknevelés és a munka, a hivatás nem egymást kizáró dolgok. Egy sokat dolgozó szülő is nevelheti nagy szeretetben és lelkiismeretesen gyermekét, ahogy lehet felelőtlen szülő az, aki a gyermeke mellett van egész nap" - nyilatkozta Novák az Indexnek.

Az államtitkár azt is mondta, hogy személyesen a legbüszkébb három gyermekére és a családjára, ez nem is mérhető az élet egyéb területén elért eredményekhez.

Fontos ugyanakkor a munkám, a hivatásom is, ahogy véleményem szerint még nagyon sok nőnek Magyarországon.

A kormánynak szerinte mindenképp feladata felhívni a figyelmet a népességfogyásra, a kitolódó gyermekvállalás kockázataira. De "Magyarországon mindenki maga dönt arról, hogy hány gyermeket vállal".

A kormány szerinte minden segítséget megad azoknak, akik családot szeretnének alapítani és gyermeket szeretnének vállalni, gondolhatunk itt a családi otthonteremtési kedvezményre vagy a gyed extrára. "Ez utóbbi épp azt szolgálja, hogy a magyar nőknek ne kelljen választani a munkavállalás és a gyermeknevelés között" – mondta Novák.

Rovatok