Index Vakbarát Hírportál

Újszülöttet hagytak a csabai babamentő inkubátorban

2015. december 23., szerda 10:13

Egy egészséges újszülöttet hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában – írta a Beol.hu. 

Ha édesanyja hat héten belül nem jelentkezik érte, akkor a kislány örökbe adható.

A 47 centiméteres, 3140 grammos baba a Karácsonyi Anikó nevet kapta a Réthy Pál Kórháztól, ahová kedd reggel került. A kislány felöltöztetve, a körülményekhez képest megfelelő állapotban volt. A gyermekosztály vezetője, Baji Sándor elmondta: láthatóan néhány órával korábban jött világra.

A gyermek egy hét múlva kerülhet ki a kórházból, amely értesíti az illetékes járási hivatalt. Ezután indul az örökbefogadási eljárás, a hivatal megkeresi a megyei szociális és gyermekvédelmi központot, hogy javaslatot tegyenek az örökbefogadó, illetve a kirendelő gyermekvédelmi gyám személyére.

A kislány neve ideiglenes, véglegeset csak örökbefogadásakor kap. 

Pontos protokoll van az inkubátorhoz

A babamentő inkubátorban név nélkül bárki leteheti az újszülöttet.  „A jelzőrendszer értesíti a biztonsági szolgálatot, az őr pedig csak az elhelyező távozását követően léphet be a babamentő inkubátor helyiségébe, biztosítva annak a szabad távozását, aki otthagyta az újszülöttet. Az édesanyát, illetve azt, aki elhelyezte a gyermeket, nem keresik.” A rendszer célja, hogy megelőzzék a csecsemőgyilkosságokat, épp ezért a gyermekét nem vállaló szülő büntetlenül helyezheti el az újszülöttet a biztonságos, fűtött inkubátorban.

Békéscsabán kilenc éve működik a babamentő inkubátor, Anikó a nyolcadik, akit benne hagytak. Igaz, a nyolcból három babát idén helyeztek el az inkubátorban.

Rovatok