Index Vakbarát Hírportál

Ne ijedjen meg, ha a Bakony útjain magas, szőke, harckocsikban ülő emberekbe botlik!

2016. január 11., hétfő 15:11

A Honvédelmi Minisztérium közleménye arra figyelmeztet, hogy hétfőn megkezdődött Várpalota térségében a "Várpalota Challenge 2016"  elnevezésű hadgyakorlat, ezért a környéken, sőt egészen Hegyeshalomig "fokozott katonai mozgás és jelenlét várható. Ahogy arról korábban írtunk, a holland hadsereg a bakonyi gyakorló- és lőterekre mintegy 2700 fővel, nehéz, páncélozott járművekkel, illetve helikopterekkel és szállítógépekkel érkezik.

Bár a gyakorlat NATO-kooperációban, honvédségi részvétellel zajlik, a hollandok a gyakorlóterep használatáért - nem közölt nagyságú - térítési díjat fizetnek. 

A közlemény felemlíti a holland-magyar katonai kapcsolatok legutóbbi epizódjait is. Hazánk Hollandiától vette át a Baghlan tartományi újjáépítési csoportot (PRT) Afganisztánban 2006 októberében, de a két nemzet katonái együtt szolgáltak Afganisztánban, Koszovóban és Szomáliában is. Emellett Hollandia is részese azon 12 államnak, amely létrehozta a pápai Nehéz Légiszállító Ezredet, a C-17-es szállítógépeket üzemeltető nemzetközi alakulatot.

Rovatok