Index Vakbarát Hírportál

Kamu projektre vett fel uniós pénzeket, az OLAF lett a veszte

2016. január 21., csütörtök 09:02

Költségvetési csalás büntette miatt emelt vádat a  a Fővárosi Főügyészség egy olyan bűnügyben, amely az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult. A gyanúsítottak jogosulatlanul igényeltek uniós támogatást. 

Az ügy elsőrendű vádlottja - egy 49 éves férfi - 2008 októberében nyújtott be egy EU-s pályázatot innovációs tevékenység támogatására. A forrást nagyrészt az Európai Unió költségvetése, kisebb részében pedig  Magyarország költségvetése finanszírozta.

A vádlott által képviselt cég a pályázat szerint a kutatási-fejlesztési tevékenységet egy vidéki telephelyen végezte volna. A projekt céljaként pedig egy már létező, elsősorban kutyák számára kialakított - eredetileg rehabilitációt szolgáló - hidroterápiás futópad továbbfejlesztését jelölte meg. Ennek lényege szerint a kutyák rehabilitációján kívül a cél a megelőzés, a kutyák életminőségének javítása, egészségmegőrzés és fittségük fenntartása.

A vádlott a pályázatban a projekt összes költségét mintegy 250 millió forintban jelölte meg és ahhoz 45 százalék vissza nem térítendő támogatást igényelt több mint 110 millió forint összegben. Ebből előlegként csaknem 45 millió forintot ki is fizettek neki. 

Csakhogy a vádlott valójában nem akarta megcsinálni azt, amiért pályázott. A fejlesztés helyszíneként megjelölt vidéki telephelyen még közmű sem volt, ott kutatást, fejlesztést nem lehetett végezni. A vádlott a kapott előlegből nem végzett semmilyen kutatási-fejlesztési tevékenységet, csak meg akarta szerezni a pénzt. Ehhez fiktív számlákat, valótlan tartalmú iratokat használt fel, amelyek kiállításában a vád szerint az ügy többi vádlottja nyújtott neki segítséget.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, amelyet az elsőrendű vádlott tettesként, három társa pedig bűnsegédként követett el. Kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztésre számíthat. 

Rovatok