Index Vakbarát Hírportál

Az adatvédelmi hatóság elnöke is támadja a Fidesz Posta-törvényét

2016. február 13., szombat 08:54

Nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek a parlament elé terjesztett, postatörvényt módosító javaslat - írta a Magyar Nemzet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke által a parlament illetékes bizottságaihoz megküldött véleményére hivatkozva.

Péterfalvi Attila kiemelte: a postai szerződésekben a közpénzek felhasználására vonatkozó információk az alaptörvény szerint is közérdekű adatok, ezért a javaslat, amely kivenné őket e körből, alkotmányellenes.

Továbbá az előterjesztés aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét. Ugyanakkor szerinte állami tulajdonú cégeknél is fennállhat "méltányolható érdek" az üzleti adatok, információk titokban maradásához. 

Németh Szilárd (Fidesz) javaslata szerint semmilyen adat sem lehet közérdekű, ami a posta számára "üzleti tevékenysége végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna" - ismerteti az újság, amely emlékeztet: több civil szervezet nyílt levélben kérte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

Rovatok