Index Vakbarát Hírportál

Most lesz nagy szüksége a kétharmadra a Fidesznek

2016. február 15., hétfő 08:41

Hétfőn délután kezdődik a parlament 2016-os tavaszi ülésszaka, amelynek elején Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel napirend előtt. A következő időszak parlamenti szavazásai igazán izgalmasak lehetnek: a Fidesz-KDNP-nek többször is nagy szüksége lesz a kétharmados többségre, amelyet csak az ellenzék biztosíthat. Alkotmánybíró-választás és alkotmánymódosítás is lehet tavasszal.

A terrorveszélyhelyzetes alkotmánymódosítás, illetve az Alkotmánybíróság elnökének megválasztása tűnik a tavasz két legizgalmasabb parlamenti kérdésének. Ezekhez a szavazásokhoz ugyanis kétharmados többség kell a Fidesznek, és egyelőre nem látszik, melyik ellenzéki pártok biztosítják ezt számukra.

Hétfőn délután egy órakor indul a 2016-os tavaszi ülésszak, amely Orbán Viktor kormányfő felszólalása után a hagyományos mederben zajlik. Interpellációk, kérdések, azonnali kérdések, általános viták. Szavazás törvényjavaslatról tehát még nem lesz, az igazi érdekességek a következő hetekben várhatóak.

1. Alkotmánymódosítás a terrorhelyzet miatt

A Fidesz hetekkel ezelőtt egyeztetésre hívta a pártokat amiatt, hogy közösen szavazzák meg a hatodik alkotmánymódosítást. Önálló tényállás lenne az alaptörvényben az úgynevezett terrorveszélyhelyzet, amelyet a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén hirdethetne ki, és a Fidesz tervei szerint parlamenti döntés sem kellene róla. Itt írtunk a tervekről.

Az ellenzéki pártok egyelőre egységesen ellenállnak a dolognak, márpedig a szavazáshoz az összes képviselő kétharmada kell. A Fidesz-KDNP-nek viszont a a tavalyi veszprémi választás óta ugye nincs meg a kétharmados többsége, így két eset lehetséges. 

Vagy enged valamelyik ellenzéki párt kérésének, mindegyik ellenzéki frakció kevesebb jogkorlátozással fogadná csak el a javaslatot. Vagy Rogán Antal miniszter ígérete alapján az emberekhez fordul, és esetleg egy nemzeti konzultációval vagy más eszközzel próbál nyomást gyakorolni az ellenzékre. A javaslatot mindenesetre még nem nyújtották be, így nem tudni mikor és pontosan milyen tervezetről lesz szavazás.

2. Alkotmánybírók választása

Tavasszal lejár több alkotmánybíró, köztük az elnök mandátuma. Mivel az új tagokat és az elnököt is csak kétharmaddal kehet megválasztani, a Fidesz már tavaly év végén megkezdte a tapogatózást az ellenzéki pártoknál. Az MSZP időközben kiszállt az egyeztetésből, a Jobbikkal pedig, úgy tudjuk, nem jutott dűlőre a Fidesz.

A legutóbbi információnk szerint a Fidesz az LMP-vel került a legközelebb a megállapodáshoz - bár ezt Schiffer András LMP-frakcióvezető nem erősítette meg. Eszerint az Ab elnökhelyettese, Sulyok Tamás lehet az új elnök, bár forrásaink szerint még zajlik a lobbi Lenkovics Barnabás újraválasztásáért is. A tavasz kérdésem, végül milyen neveket nyújt be a Fidesz a parlamentnek, és meglesz-e a többség a szavazáson.

Posta-törvény, vitanap, költségvetés

A kétharmados döntések mellett persze már most látszik több érdekes ülésnap és szavazás is. 

Rovatok