Index Vakbarát Hírportál

A Mazsihisz ellenzi, hogy zsidógyűlölő kapjon szobrot a holokauszt múzeumnál

2016. február 23., kedd 18:39

A Mazsihisz tiltakozik, hogy szobrot állítsanak az antiszemita, a zsidótörvényeket lelkesen támogató Donáth Györgynek. Donáthnak szerdán a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából avatják fel a szobrát a IX. kerületben, az eseményen Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt kormányfő is beszédet mond.

  A világháborús években, 1944-ig képviselő Donáth a fajvédő civil szervezetek egyik vezetője volt, célja elsősorban a zsidóság kizárása volt a társadalomból, de aktívan fellépett a német kisebbség visszaszorításáért is, majd a háború után egy koncepciós perben elítélték és kivégezték.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége határozottan ellenzi, hogy a holokausztban részt vett, illetve ahhoz hozzájáruló embereknek szobrot vagy emléktáblát állítsanak Magyarországon – reagált a Mazsihisz. „Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált” – írták.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hibás lépésnek tartja, hogy a holokauszthoz hozzájáruló, szélsőséges eszméket támogató embereknek szobrot állítanak. Aki ennek a véleménynek az okait keresi, annak csak néhány métert kell sétálnia a helyszíntől és a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban megismerheti a fajelmélet következményeit – áll a közleményben.

Rovatok