Index Vakbarát Hírportál

Az ORFK végre megmagyarázta, miért nem intézkedtek a rendőrök a kopaszok ellen

2016. február 25., csütörtök 20:44

Kedden országos botrányt okoztak azok a kigyúrt férfiak, akik a Nemzeti Választási Iroda Parlamenthez közeli épületének előterében akadályozták és megfélemlítették az MSZP-s Nyakó Istvánt, aki népszavazási kezdeményezést akart benyújtani a vasárnapi zárva tartásról. Fellépésüknek köszönhetően a kopaszok által Erdősi Lászlóné, egy vidéki fideszes polgármester felesége megelőzte Nyakót.

A Btk-nak van egy szakasza (350.§ e), ami kifejezetten az ilyesmire vonatkozik, legalábbis nehéz másképp értelmezni:

Aki  a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó (...) népszavazás kezdeményezés során (...)  arra jogosultat (...) népszavazási (...) kezdeményezésben akadályoz vagy (...) fenyegetéssel (...) befolyásolni törekszik,  bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A helyszínen lévő tudósítók szerint kedd délelőtt az NVI irodájánál megjelent pár rendőr, de nem léptek fel a kopaszok ellen, sőt, még csak nem is igazoltattak senkit. Az ORFK-nak az alábbi kérdéseket küldtük el:

A rendőrség az Indexhez eljuttatott tömör válasza szerint

a helyszínre érkező rendőröknek rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem jutott a tudomására.

A közrend elleni bűncselekmények, amilyenről a fenti Btk-szakasz is szól, hivatalból üldözendők: a rendőröknek azokat fel kell ismerniük, és maguktól fel kell lépniük az elkövetők ellen. Semmilyen hihető, a történteket a törvényesség keretein belül leíró magyarázat nincs a rendőrség eljárására.

Az ORFK szerint egyébként a válaszuk időpontjáig a rendőrséghez nem érkezett feljelentés. Az ügyben Juhász Péter, az Együtt politikusa és az LMP is feljelentést tett, de nem kizárt, hogy ezekről az ORFK még nem értesült.

Rovatok