Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul Ózd az erkölcsi bizonyítványhoz kötött lakásbérlet ügyében

2016. március 8., kedd 13:18

Új lakásrendeletet készül elfogadni a korábban sokat kritizált helyett csütörtökön az ózdi testület. Nem mindenben engednének még most sem a megyei kormányhivatal törvényességi felhívásának, de az új rendeletből kikerülne az a rész, amely büntetlen előéletet követel meg a polgármesternél bérlőnek jelentkezőktől.

Csütörtökön rendkívüli ülést tart az ózdi képviselő-testület, az egyik napirendi pont egy új lakásrendelet megalkotása lesz. Mióta a jobbikos Janiczak Dávid a város polgármestere, a tavaly májusban elfogadott lakásrendelet volt az egyik legtöbbet vitatott új intézkedés Ózdon.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) 2015-ben törvényességi felülvizsgálatért fordult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalhoz, mert több ponton is diszkriminatívnak, jogsértőnek találták. A kormányhivatal maga is problémásnak látta a rendelet egyes részeit, ezért törvényességi felhívással fordult az önkormányzathoz.

Janiczakék tavaly nyári helyzetértékelése szerint valójában csak a rendeletszöveg egy apró töredékét érte kritika a kormányhivatal részéről, „95 százalékát semmilyen törvényességi észrevétel nem érintette”. A maradék 5 százalék ügyében viszont már ekkor látszott, hogy Ózd nem adja olcsón a lakásrendeletét, az új szociálpolitika egyik bástyáját. A törvényességi felhívásnak megfelelően bizonyos módosításokat az ősszel átvezettek az ózdi képviselők a rendeleten, de egyes fontos pontokon továbbra sem engedtek.

Egész családokra kihathat

Itt hozhat majd változást a csütörtöki ülés. Azok közül az elemek közül, amelyekhez Janiczakék ragaszkodtak, az egyik legfontosabb az erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos követelmény volt.

A hatályos rendelet erkölcsi bizonyítványt követel meg azoktól, akik a polgármestertől kérik, hogy jelölje ki őket egy üres lakás bérlőjéül. A rendelet szerint a három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványnak igazolnia kell, hogy az illető büntetlen előéletű, és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt.

A NEKI erről korábban azt írta:

Álláspontunk szerint a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit a Büntető törvénykönyv alapján bármilyen jellegű bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek

A NEKI szerint fontos az is, hogy szociális lakásigényléseknél tipikusan egész rászoruló családokról van szó, és az egyik családtag esetleges büntetett előélete szerintük nem eredményezheti azt, hogy a szociális ellátásnak ebből a fajtájából az egész család kiszoruljon.

Nem akart vaktában jelölgetni

Janiczak, amikor kiállt a szabályozás mellett, azzal érvelt: nem arról van szó, hogy az erkölcsi bizonyítvány Ózdon általános feltétele lenne annak, hogy valaki lakáshoz juthasson, az előírás csak azokra vonatkozik, akik hozzá mint polgármesterhez fordulnak. „Ez egy plusz szolgáltatás, amiért mi is kérhetünk valami pluszt” – mondta, és közölte: jogos igény a részéről, hogy nem akarja a nevét adni bűnözőkhöz, és nem akar vaktában jelölgetni ki embereket arra, hogy önkormányzati lakásban éljenek.

A képviselő-testület elé benyújtott új lakásrendeletből most mégis kimaradt ez a rész, erkölcsi bizonyítványról nincs már benne szó. Az indoklás nem tér ki külön arra, mi a változtatás oka. Kerestük az ügyben kedden a polgármestert, aki a testületi ülés utánra ígért tájékoztatást.

A rongálóknál nem engednek

Ha az új rendeletet ebben a formában elfogadja csütörtökön az ózdi testület, még mindig maradni fognak benne olyan részek, amelyeknél nem teljesülnek a kormányhivatal kérései. Változatlanul benne tervezik hagyni például a rendeletben, hogy nem lehet bérlő olyanból, aki korábban megtévesztette a bérbeadót, tartozik (mondjuk lakbérrel vagy közüzemi díjjal), és a már nyilvántartásba vett lakásigénylést törlik, ha az igénylő  önkormányzati tulajdonú bérlakást korábban megrongált vagy abban kárt okozott.

Ezeknek a szabályoknak a megtartására kitér a tervezet indoklása is. „Miért kellene a jogalkotás eszközével a »társadalomból kiilleszkedett« elemek érdekeit a jogkövető  állampolgárok érdekei elé helyezni, megerősítve ezáltal azt, hogy ha az általánosan elfogadott társadalmi, jogi, erkölcsi normákkal szembe is helyezkednek, akkor is számíthatnak a jog védelmére?” – teszi fel a kérdést a polgármester által jegyzett javaslat.

(Borítókép: Janiczak Dávid Ózd polgármestere Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok