Index Vakbarát Hírportál

Új választást követel az MSZP a terézvárosi csalás miatt

2016. március 9., szerda 13:48

Miután a héten a legfőbb ügyész arról számolt be, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint 2014-ben választási csalást követtek el a Terézvárosban, az MSZP azt szeretné, ha új választást írnának ki. Az ügyészség szerint a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták hamis ajánlásokat adtak le, és a Fidesztől másolhatták az adatokat.

A budapesti MSZP a VI. kerületi önkormányzat rendkívüli ülésének összehívását, a képviselő-testület önfeloszlatását és új választások kiírását követeli - közölte az MSZP budapesti elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Kunhalmi Ágnes a terézvárosi önkormányzat épülete előtt az MTI szerint azt mondta: ügyészségi bizonyíték van arra, hogy 2014-ben választási csalás történt a helyhatósági választáson, és az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy megismételjék a választást, mert "meg lettek vezetve".

Az ügyészség azt állapította meg, hogy 148 olyan aláírás van, amely egyaránt szerepel Fidesz, illetve a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának ajánlóívein. A fideszes gyűjtőíveket aláírók azonban nem tudják, hogyan kerültek adataik, aláírásuk a másik párt ajánlóíveire. A rendőrség nem tudta kihallgatni az aláírás gyűjtőit, mert az egyikük azóta meghalt, a másiknak pedig fiktív adatai voltak, őt nem találják. Polt Péter legfőbb ügyész a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére azt is közölte, hogy a nyomozás határidejét 2016. május 25-ig hosszabbították meg.

Kunhalmi szerint ezek után Schmuck Andornak, a Szociáldemokraták elnökének nincs helye a közéletben. (A pártot azóta feloszlatta Schmuck.) Megjegyezte, hogy 

Schmuck Andor nem tudta volna ezt a választási csalást, a hamisítást egyedül, a Fidesz nélkül elkövetni.

Szerinte a hamisított aláírások nagy száma arra enged következtetni, hogy előre megfontoltan, bűnszövetségben követték el a bűncselekményt.

Schmuck Andor az Indexnek kedden azt mondta: "nagyon sajnálom, ha csalás történt, és valaki hibázott, remélem, az igazságszolgáltatás kideríti a dolgot". 

A fővárosi MSZP-elnök arra kérte az ügyészséget, hogy más kerületekben is indítson vizsgálatot, azokon a helyeken, ahol Schmuck Andor pártja egyedül indult, illetve vizsgálják meg a párt szerződéseit. Példaként a III., az V., a XI. és a XIX. kerületet említette. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett arra, hogy a választás előtt új választójogi törvényt fogadtak el, amely nem követeli meg minden aláírás hitelességének ellenőrzését.

Már a kampányban gyanakodtak

Hatvani Csaba, a szocialisták kerületi elnöke, helyi önkormányzati képviselő azt mondta, már a választások előtt feltűnt nekik, hogy a szociáldemokraták rendkívül gyorsan összegyűjtötték a szükséges aláírásokat majdnem az összes körzetben. A választási bizottsági delegáltjuk megvizsgálta az aláírásokat, és azt tapasztalta, hogy az azonos személyek ellenére az aláírások különbözőek. A szocialista politikus közölte, az ügyben feljelentést tettek, a rendőrség pedig az utolsó pillanatban, a választási ívek megsemmisítése előtt egy nappal indított nyomozást.

A sajtótájékoztatón a párt aktivistái a kék cédulás választásokra utalva kék színű papírlapokat osztogattak, rajta a többi között azzal a felirattal: "Csal a Fidesz".

Rovatok