Index Vakbarát Hírportál

Mit válaszol a miniszter, ha a plagizált tanulmányért kifizetett milliókról kérdezik?

2016. március 11., péntek 21:48

Épp csak hazatért Japánból Fazekas Sándor, és első sajtótájékoztatóján az RTL Klub rögtön megtalálta a kazah juhtenyésztéses üggyel. A Népszabadság egy hónapja írta meg, hogy az agrártárca 2012-ben 8 millió forintot fizetett egy 40 oldalas tanulmányért, melynek több mint a fele innen-onnan lett összeollózva. A tanulmányt egy a miniszter barátja, Horváth László tiszteletbeli kazah konzul érdekeltségébe tartozó cég "készítette".

Fazekast az RTL Klub február közepe óta próbálta becserkészni, de nem adott nekik interjút. Most viszont nem bújhatott ki a kérdés alól. Először magáról az ügyről kérdezték:

Ez az ügy nem az FM ügye, nem a minisztérium témája, a szerzőknek egymás között kell megállapodni.

Adnak-e pénzt Mucsi professzornak, a tanulmány eredeti szerzőjének? (Lázár János a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a szerzőnek jár a pénz.)

Én már ehhez nem kívánok hozzáfűzni semmit sem.

Megfordult-e a fejükben, hogy fel kéne bontani a szerződést a tanulmányt készítő céggel? Jó munkát végeztek? Elégedettek a munkájukkal?

Azért, mert a közvélemény előtt van valamilyen vita, önmagában az FM nem bont szerződést senkivel sem.

A műsor végén elhangzott, hogy bár Mucsi kérte, hogy nyolc napon belül utalják át neki a nyolcmilliós ár felét, ez nem történt meg, sőt, még csak kapcsolatba sem léptek vele. A professzor nem szeretne pert, de ha nem történik semmi, pár nap múlva megteszi a szükséges lépéseket.

Rovatok