Index Vakbarát Hírportál

Kiszúrta az ellenzéki politikus, hogy Orbán veje, a TV2 vezére és Habonyék ebédelnek mellette

2016. március 23., szerda 15:18 | aznap frissítve

Igazán exkluzív budapesti vendéglátóegységben, a Four Seasons éttermében találkozott Tiborcz István, a miniszterelnök veje több média- és gazdasági vezetővel. Később megérkezett Habony Árpád is.

A VIP-társaság szerdán délben ebédelt együtt az ötcsillagos Four Seasons szállodában az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor szerint, aki minderről a Twitteren számolt be:

vannak szállodák, ahol érdekes találkozni külföldi újságírókkal. a szomszédban: Tiborcz, MNV vezér, Dirk Gerkens. csak Habony hiányzik.

— Szigetvári Viktor (@szigetv) 2016. március 23.

Szigetvári egy külföldi újságíróval találkozott, amikor az egyik szomszédos asztalnál Tiborcz Istvánt ismerte fel.

Az Együtt elnöke az Indexnek azt mondta, hogy a társaság több asztalt is elfoglalt. Orbán veje Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérével ült egy ideig, Közben egy másik asztalnál változó társasági felállásban megjelent Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, egyben a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatósági tagja.

Nem ez az első eset, hogy az Együtt politikusai magas rangú, kormányközeli figurák találkozóiba botlanak: nemrég Pápa Levente írt arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György jegybankelnök folytatott négyszemközti megbeszélést egy indiai étteremben.

Akkor a legfőbb ügyészség reagált, és azt írták, előre egyeztetett munkaebédről volt szó.

Habony is megjött

Bár Szigetvári a bejegyzésében még azt írta, hogy „csak Habony hiányzik” a társaságból, később a miniszterelnök hivatalosan el nem ismert tanácsadója, jelenleg több kormánypárti lap főnöke is csatlakozott:

@szigetv illetlen önretweet: nem figyeltem jól. Habony és Szalay-Bobroviczky is itt volt. el is meséltem őket az amerikai újságírónak.

— Szigetvári Viktor (@szigetv) March 23, 2016

Az Index megkereste Szalay-Bobrovniczky Kristófot és Szivek Norbert titkárságát is, hogy miről tárgyaltak az összejövetelen, eddig azonban egyik helyről sem érkezett válasz.

Habony felbukkanása az államnak bedolgozó és tanácsokat adó Századvég, az állami vagyonkezelő cég, valamint a kormány filmbiztosának tulajdonába került csatorna vezetőinek társaságában különösen érdekes azután, hogy Lázár János a múlt heti kormányinfón azt nyilatkozta:

Azért nem kötünk szerződést az érintett magyar állampolgárral, mert hivatalosan nem tartunk igényt a munkájára és a tanácsaira.

Lázár szerint azért tartják többen napirenden a Habonnyal kapcsolatos ügyeket, mert „sokan úgy gondolják, lehet égetni a Fideszt Habony Árpáddal”. Mindez így hangzott élőben:

Habony Árpád egyébként tavaly júliusban beperelte az Indexet, mert egy videónkban szerepeltettünk egy őt mutató felvételt, amit sérelmezett, mert állítása szerint nem közszereplő.

A pert első fokon megnyertük, miután a bíróság kimondta: Habony közszereplő, ezért nincs szükség ilyen esetben a beleegyezésére. Habony azonban a fellebbezésében azzal érvelt, hogy tévesen állapította meg az elsőfokú bíróság, hogy a kormány vagy ő elismerte volna, hogy részt vesz a kormányzati kommunikáció kialakításában. A fellebbezés szerint nem áll jogviszonyban egyetlen kormányzati szervvel vagy személlyel sem. Közfunkciót nem tölt be, politikusnak nem minősül, közéleti tevékenységet nem végez. Ezért téves az elsőfokú bíróság megállapítása, hogy „amiatt, hogy a sajtó valótlanságokat cikkezik róla, közszereplőnek minősül”. 

A bíróság végül formai okokra hivatkozva szüntette meg a pert.

Már a jobboldali sajtó is Habony kapcsolatait boncolgatja

A múlt héten a Heti Válasz arról írt, hogy a letelepedési kötvényeket forgalmazó három nagy cég közül mindnek a hátterében kimutatható a miniszterelnök nagy lábon élő, de áttekinthetetlen anyagi hátterű informális tanácsadójának jelenléte.

A Magyar Nemzet pedig az egyik cég esetében feljelentést is tett egy visszadátumozott dokumentum miatt. A rendőrség szerint azonban nem történt bűncselekmény, amikor a letelepedési kötvények engedélyezési folyamatában négy nappal visszadátumozott egy dokumentumot az Országgyűlés gazdasági bizottsága. 

A lap azután tett bejelentést az alapvető jogok biztosánál, majd a BRFK-nál, hogy tudomásukra jutott: két, Liechtensteinben bejegyzett letelepedési kötvényes cég kötvényforgalmazási kérelmét még azelőtt hagyta jóvá az akkor még Rogán Antal vezette országgyűlési gazdasági bizottság, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal kiadta volna.

Rovatok