Index Vakbarát Hírportál

Nem létező háborút vizionál a magyar kormány

2016. március 30., szerda 13:28

Új szakaszba lépett a menekültek elleni harc. A magyar kormány szerdán a Facebookra posztolt videójából egyértelmű, hogy a helyzet minden eddiginél forróbb. Hol vannak a nyugodt röszkei idők, amikor ezrek gyalogoltak Szerbiából Magyarországra? Amikor a Keleti pályaudvar menekülttáborrá változott? A mostani felvételekhez nem kell magyarázat, azóta eldurvultak az események.

„Mindenkinél legyen öt töltött tár” – mondja a parancsnok a terepruhás, maszkos, golyóálló mellényes kontingensnek már a film elején. „Több bejelentés érkezett a biztonsági határzár átvágásával történő illegális határátlépésről” – foganatosít információátadást a katonai vezető, majd baljós zene mellett megindulnak a páncélozott járművek. Óriás gépek tolják a földet, felszállnak a helikopterek, konvojban haladnak alant a tankok, és harci járművek biztosítása mellett vonulnak a katonák, vizslatják a kerítést.

Van kérdés? A helyzet feszültebb, mint amit a Toroczkai nyári home-videójában láttunk. A szélsőjobbos polgármester akkor még csak Simson motorokkal száguldozott a menekültek után. Most viszont már a honvédség mindhárom Humveeját lefilmezték a határon, több szögből is.

Egyértelmű, hogy ez már nem menekültáradat. EZ MÁR HÁBORÚ.

A kormány hivatalos üzenetének erejét csak az csökkenti, hogy a videóra nem sikerült egyetlen menekültet sem beterelni. Időközben ugyanis drasztikusan csökkent a menekültek száma. Vélhetően az EU–Törökország-megállapodás miatt márciusban csak ötödannyi menekült érkezett Görögországba, mint az előző hónapban.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének statisztikái szerint tavaly ugyanebben az időszakban nem csökkent, hanem megháromszorozódott a menekültek száma. Idén viszont volt olyan nap, négy nappal a háborús videónk előtt, március 26-án, hogy egész Görögországba öt menekült érkezett. Az adatok azért fontosak számunkra, mert a Görögországba érkezettek haladnak aztán tovább Európa felé. Ha oda nem jönnek menekültek, akkor hozzánk sem fognak. Nem lehet tudni, mit hoz a jövő, lehet, hogy nemsokára újrakezdődik az őrület, de az biztos: az utóbbi hetekben semmi sem a válság erősödéséről szólt.

Mindez persze rossz hír a magyar kormánynak, amely a pedagógustüntetés, az egészségügy botrányai, az EU-s pénzelzárások közepette fokozná a menekültellenes hangulatot. És mivel vélhetően nem volt kommunikációs B terv, ezért menekültek hiányában is lejátszották nekünk a háborút.

A filmben az a bizarr csavar, hogy a kormányzati háborús filmnek akkor sem lenne sok értelme, ha történetesen ezrek kelnének át a zöldhatáron. Mert mit csinálnak az terepruhások az öt töltött tárukkal? Ott helyben legéppuskázzák az Iszlám Állam elől menekülő szír családokat? Átgázolnak az embereken az Afganisztánt is megjárt 3 db Humveenkal? Helikopterekről szórnák a napalmot a határra?

A kormányzati filmes kísérlet mindenesetre felvet egy szuperizgalmas kérdést: hova lehet még fokozni a feszültséget? Milyen filmet posztolnak majd, ha történetesen újabb korrupciós ügyek kerülnek elő? Lehet, hogy olvasóink jobban értik a kormányzati kommunikáció logikáját, szavazzanak.

Mi lesz a következő kormányzati háborús filmben?

  • 5452
    Közmunkásokat öltöztetnek be migránsnak, a kommandósok pedig sikeresen csapnak le rájuk
  • 4417
    Orbán Viktor és Pintér Sándor félmeztelenül, géppuskával bozótharcol a lomboktól nem látható ellenséggel
  • 4057
    Előkerül egy felvétel, amin egy menekült azt állítja, Soros György adta a pénzt, hogy jöjjön, pedig maradt volna Szíriában
  • 1032
    Leforgatnak egy nukleáris csapást a déli határon

Rovatok