Index Vakbarát Hírportál

Titkolózik a halálos kórházi fertőzések számával az ÁNTSZ, beperelik

2016. április 5., kedd 18:05

Bepereli az ÁNTSZ-t a TASZ, mert a szervezet nem árulja el, hány halálos kórházi fertőzés volt 2014-ben. 

A vita kirobbantója az volt, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű szervezet a Facebookon közzétett levelében azt írta, hogy Magyarországon többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben. Az 1001 orvos hálapénz nélkül szerint ráadásul azt sem tudjuk, egyáltalán hány ilyen fertőzés történik pontosan egy évben: az ÁNTSZ nem hozza nyilvánosságra ezt a számot.

Noha az ÁNTSZ korábban a kért adatok nyilvánosságát hangsúlyozta, és az adatigénylés határidejét is meghosszabbította, végül nem adta ki a kért számokat. Az egyre bonyolódó történetben a TASZ közérdekűadat-igénylésben kérdezett rá a pontos számokra, amelyekből kiderülhet, hogy – kórházankénti bontásban – hány kórházi fertőzés történt 2014-ben és 2015-ben.

Az ÁNTSZ azt állította, hogy ezen az oldalon közzétette az adatokat, de nekünk a linkek nem működtek. A TASZ valamit mégis elért az oldalon, de szerintük azok is hiányosak.

Az ÁNTSZ végül a kiadási határidő meghosszabítását kérte azzal az indokkal, hogy a kért számok későbbi döntések meghozatalát alapozzák meg.  Mivel a jogvédő szervezet szerint Jogszabály írja elő, hogy a kórházi fertőzések országos adatbázisának eredményeit az ÁNTSZ-nek minden évben nyilvánosságra kell hoznia, beperlik a szervet, írják közleményükben.

Rovatok