Index Vakbarát Hírportál

A büntetés-végrehajtással világíttatják ki a határkerítést

2016. április 6., szerda 13:22

Szokatlan módon a büntetés-végrehajtást (bv.) bízta meg a kormány azzal a feladattal, hogy építse ki a déli határszakaszra telepített kerítések világítását.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a bv.-nek a magyar–szerb határszakaszon építendő manőver út kivitelezéséhez kell műszaki hozzájárulást adnia. A kormányhatározat értelmében a feladat része a megbízható áramellátás biztosítása is.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált határozat szerint a bv. 9,35 milliárdos pluszforrást is kap a munkára.

Pintér Sándor belügyminiszter március közepén, a migrációs helyzet miatt elrendelt válsághelyzet bejelentésekor már beszélt arról, hogy készek a tervek a határkerítés menti út megépítéséhez. A miniszter szerint erre azért van szükség, hogy a gépjárművek gyorsabban eljussanak a határ bármely pontjára.

Pintér már akkor jelezte: az áramellátást is megtervezték, hogy szükség esetén a teljes határszakaszt megvilágíthassák. A brüsszeli reptéren elkövetett merényletek után a kormány döntött a világítás kiépítésének finanszírozásáról is. Egy hónapja még 7,3 milliárd forintot szántak erre a célra.

Rovatok