Index Vakbarát Hírportál

Nem kell melegnek vagy cigánynak lenned, hogy téged is érintsen

2016. április 8., péntek 06:56

Te milyen világban szeretnél élni?

– teszi fel a kérdés az a videó, amit az Amnesty International Magyarország készített Mindannyiunkat érint címmel a Nemzetközi Roma Napra.

Az üzenet egyszerű – 7,3 milliárdan vagyunk, és vannak tulajdonságaink, amelyeken nem tudunk változtatni:
 
hogy kibe szeretünk bele, miben hiszünk, milyen színű a bőrünk, vagy melyik országban érezzük magunkat biztonságban.

Vannak, akik nem tudnak vagy akarnak elfogadni valamiért, sőt, gyűlöletet szítanak. A gyűlölet-bűncselekmények mindenkit érintenek, nemcsak az érintett közösség tagjait. Mindannyian lehetünk áldozatai gyűlölet-bűncselekménynek, nem kell feltétlenül melegnek, menekültnek vagy romának lennünk, elég ha annak vélnek minket.

A kampány honlapja itt elérhető. „Magyarországon a hatóságok hiányosságai miatt nincs megfelelő és hatékony fellépés a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben.″

Az Amnesty International sürgeti a rendőrség, az ügyészség, az áldozatsegítés, illetve a büntető igazságszolgáltatás egészének reformját a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés érdekében.

– írják a honlapon.

Mi az a gyűlölet-bűncselekmény?

A gyűlölet-bűncselekmények előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények. Az áldozatokat, helyszíneket vagy tárgyakat azért éri a támadás, mert (akár csak a támadó szerint) rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal (például faji hovatartozás, bőrszín, vallás, nem, kor, értelmi vagy testi fogyatékosság, szexuális irányultság), amellyel kapcsolatban az illetőnek előítéletei vannak. Tehát a társadalom kisebbségben lévő tagjait, csoportjait éri támadás egy olyan tulajdonságuk miatt, amely az illető személyiségnek fontos és megváltoztatatlan része.

Rovatok