Index Vakbarát Hírportál

Rontott Magyarország a demokrácia-rangsorban

2016. április 12., kedd 15:27

A demokratikus kormányzás, a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége terén rontott Magyarország a Freedom House demokrácia-rangsorán, derül ki a szervezet éves jelentéséből.

Bulgária is megelőzi Magyarországot a Freedom House 2015-ös rangsorán, írja a legfrissebb országjelentéseit közzé tevő Freedom House. Kiemelik: a tavalyi évet úgy nemzeti, mint európai szinten a menekültválság kérdése uralta, a Fidesz pedig „vehemens bevándorlásellenes kampányt folytatott és sikeresen visszanyerte népszerűségét a 2014 év végi jelentős visszaesést és a kétharmados többség elvesztését követően”.

A demokratikus kormányzás és a korrupció mellett a független média terén a legrosszabb a magyar pontszám. Magyarország három területen rontott tavalyhoz képest a Freedom House szerint (az 1-től 7-ig terjedő skálán az egyes az elérhető legjobb pontszám). 

Ebben rontottunk

A kormányzás demokratikus minősége 3.75 pontról 4.00 pontra romlott, mivel „a kormány a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel”. A szervezet szerint ez ellentétes a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássa a társadalom demokratikus működését.

Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége 2.75 pontról 3.00 pontra romlott három dolog miatt:

A korrupció 3.75 pontról 4.00 pontra romlott a sok, gyakran nagy értékű közbeszerzéseket is érintő korrupciós botrány miatt.

Összességében Magyarország Demokrácia pontszáma 3.18 pontról 3.29 pontra romlott. A régióban tavalyhoz képest hat ország mozgott a rangsorban: Bulgária javított 3.29-ről 3.25-re (ezzel megelőzve Magyarországot), emellett Litvánia és Szlovákia is javított, Szlovénia és Lengyelország azonban rontott helyezésén. A rangsort Észtország, Szlovénia és Lettország vezeti, utánuk Csehország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia következik, rajtuk kívül már csak Bulgária előzi meg Magyarországot. Közvetlenül Magyarország után Románia, Horvátország, Szerbia, Montenegró és Albánia következik.

A jelentés szerint Magyarországon:

Kitekintés: 2016

A Fidesz-KDNP kétségkívül stabilan fogja őrizni vezető pozícióját 2016-ban is, írja a jelentés, mely szerint a kormánypárt várhatóan tovább mozog a jobboldal irányába, „mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal”. A Freedom House szerint nem várható, hogy a kormánypárt finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján, és a Fidesz népszerűségének árthatnak „az elmaradt oktatási és egészségügyi reformok”.

Legutóbb év végén vettük sorra, Magyarország hogy áll a nemzetközi listákon, összegzésünket itt olvashatja.

Borítókép: Szabó Bernadett / Reuters

Rovatok