Index Vakbarát Hírportál

Bontják a pécsi kiscicát, ami mindig visszajött

2016. április 13., szerda 10:21

Az ország legmagasabb lakóházának hosszú, hányattatott sorsának végére a bontás tesz pontot. Az a bontás, ami évek óta, minden héten megkezdődik. De figyelem: A BONTÁS MOST TÉNYLEG ELKEZDŐDÖTT!! A helyszínen jártunk, hogy a saját szemünkkel lássuk a hihetetlent.

Az épületet 1976-ban adták át, a 250 lakásba ebben az évben kezdhettek el beköltözni a lakók. A házban lakni menő dolognak számított, a szerencsétlen építési technológiának köszönhetően azonban 13 évvel később, 1989-'90-re már életveszélyessé is vált a ház, és elkezdődött a lavina.

Az épület kálváriáját a rendszerváltástól a bontásig a távirati iroda híreinek, saját és más lapok beszámolóinak, riportjainak segítségével mutatjuk be:

Andy Vajna segíthetne

A Magyar Narancs egy 2010-es cikkében a legizgalmasabb hasznosítási ötletek között említi Körömi Attila volt fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő ötletét: „a Magasházat fel kell ajánlani egy hollywoodi katasztrófafilm számára, majd a befolyó haszonból kell kezdeni valamit az épülettel. A politikus Andy Vajnát szemelte ki a feladatra, ám a projekt nem jutott tovább az ötletelésen. Meixner András volt szocialista alpolgármester a kulturális bizottság elnökeként 2003-ban azzal sokkolta a kulturális fővárosi cím megpályázására készülő helyi civileket, hogy felvetette: rendezzék meg a kulturális fővárosi évet a Magasházban, ahol elférne egy 600-1000 fős koncertterem, egy konferenciaközpont, egy szálloda, bónuszként pedig egy-egy étterem, szauna és uszoda. A bizarr terv érdeklődés hiányában hamvába holt" írja a lap.

Azbesztfélelem

"A Magasház bontása miatt felszabaduló azbeszt miatt egyre több szülő veszi ki az épülettel szemben fekvő óvodából a gyermekét. A bontást végző cég szerint a Magasházban nincs azbeszt, a szülők a fél évvel ezelőtti hírek alapján aggódnak, az önkormányzat azonban akkor nem siette el a tájékoztatást" - írta a Pécsistop.hu februárban.

Ez a terv jelenleg. A helyszínen járva megtudtuk, az első, legfelső emeletet kezdték el lebontani. A legfelső két emelet szerkezetében, belmagasságában más, mint az összes többi. Emiatt, illetve a magasság, a daruhasználat, valamint a sokszor feltámadó erős szél miatt a bontás viszonylag lassan indul, többször le is kell állni a bontással, mert életveszélyes. Csak a munkavédelmi palánkokat a legfelső emeletre napokig tartott felerősíteni. Ám a legfelső néhány emelet után már állítólag begyorsul a bontás. 

Rovatok