Index Vakbarát Hírportál

Mostantól Seszták Miklós a magyar turizmus feje

2016. április 25., hétfő 22:37

Megjelentek a turizmusfejlesztés és -irányítás szervezetének átalakítását szabályozó rendeletek és határozatok hétfő este a Magyar Közlönyben

A kormányrendelet szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter lesz turizmusért és vendéglátásért felelős kormánytag, feladatai között szerepel egyebek mellett a turizmusra, az utazásszervező és -közvetítő tevékenységre vonatkozó jogszabályok előkészítése, ide értve a falusi és agroturizmust, valamint az egészségturizmust is.

A miniszter kialakítja és működteti a turizmus kormányzati irányítási és intézményrendszerét, kidolgozza a turizmusfejlesztés koncepcióját és támogatási rendszerét, összehangolja az európai uniós tagságból adódó kormányzati turisztikai feladatokat és irányítja a belföldi és nemzetközi turisztikai marketingtevékenységet. Meghatározza a vendéglátás irányításának cél-, eszköz- és intézményrendszerét, fejlesztési koncepcióját is. 

A szervezeti átalakítás jegyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gyakorolja a Magyar Turizmus Zrt. felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket. A turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosnak a miniszterelnök 2016. április 15-ével Bienerth Gusztávot nevezte ki, aki a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységét is koordinálja.

Az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti, mondta el Seszták Miklós hétfőn. A kormánybiztossággal egy olyan minisztériumok feletti intézményt hoztak létre, amely a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz. Kormányhatározatok rendelkeznek arról is, hogy a költségvetésben a turizmus irányítására meghatározott források tartósan átkerüljenek az NFM fejezetébe.

Rovatok