Index Vakbarát Hírportál

Beindultak a kilakoltatások: 2 hónap alatt 545 családot tettek az utcára

2016. április 30., szombat 09:49

Március elején lejárt a kilakoltatási moratórium, az elmúlt két hónapban 545 kilakoltatás történt - csaknem annyi, mint korábban egy év alatt. A Magyar Nemzet a Magyar Bírósági Végrehajtó Karra hivatkozva azt írja, hogy a legtöbb esetben (255) bírósági határozat alapján lakoltattak ki tulajdonosokat, 244 esetben pedig bírósági végrehajtó árverezte el a lakást. De utcára került 39 önkényes lakásfoglaló is, és 6 olyan kilakoltatás is történt, ahol a bank eladta az ingatlant az adósa feje fölül.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke szerint a nagyszámú kilakoltatás annak köszönhető, hogy az elmúlt két évben a törvények és a moratóriumok védték a devizahiteleseket, a márciusban lejárt tiltás után pedig a végrehajtók sok leállított eljárást újraindítottak. Mint mondta, az esetek 30 százalékában kellett ténylegesen is intézkednie a végrehajtóknak a kilakoltatás ügyében, az adósok 70 százaléka a felszólításra önként kiköltözött az ingatlanából.

A testület szerint közel 15 ezer ingatlan vár árverésre, ebből 12 ezret már háromszor is kitűztek árverésre, de nem keltek el. Az Országos Bírósági Hivatal statisztikái szerint pedig mintegy 20 ezer le nem zárult devizahiteles ügy van országszerte a bíróságokon.

Rovatok