Index Vakbarát Hírportál

Az ellenzéki szavazók jobban kívánják a Fidesz bukását, mint saját pártjuk győzelmét

2016. május 5., csütörtök 09:39

Gyurcsány Ferencnek már bizonyára minden olvasónk ismeri a kedvenc hobbiját, nagy malomköveket hajigál a magyar ellenzéki politika állóvizébe, majd pedig komoly arccal hallgatja a méltatlankodásokat. Ezúttal május elsején a sonline.hu-nak adott interjújában azonban túllőtt a célon, mert a magyar baloldal tabuját sikerült eltalálnia akkor, amikor egy, "a centrális erőtér felett létrejövő bal- és jobboldali összefogásra" utalt, mely "a kétharmados törvények lebontása érdekében" jöhetne létre.

Ezt a volt miniszterelnök is érezhette, mivel a Népszabadság csütörtöki számában egy interjúban igyekszik tisztázni, tulajdonképpen hogyan is kell érteni szavait. 

Állítása szerint Gyurcsány csak arra a jelenségre akarta felhívni a figyelmet, hogy

a különböző ellenzéki szavazók lassan jobban kívánják a Fidesz bukását, mint saját pártjuk támogatását. 

És szerinte ezzel magyarázható a tapolcai jobbikos-, illetve a salgótarjáni baloldali siker, melyek során ő egyértelműnek tartja az átszavazásokat. De a Jobbiktól hevesen elhatárolódik, "tűz és víz"-nek nevezi a baloldalt és a szélsőjobbot, kizárja a választáson a visszaléptetést

Én a Jobbikot továbbra is egy újnáci eszméktől átitatott pártnak tartom. 

És állítja, "természetes átjárás" csak a Fidesz és a Jobbik között van; a két párt nézetei alig különböznek; és csak a különböző európai pártcsaládok miatt emelkednek politikai falak. 

A Jobbik inkább elszámoltatná Gyurcsányt

A szélsőjobboldali párt is hevesen igyekszik lerázni az összefogásnak még a gyanúját is. A Magyar Időknek nyilatkozó politikusok "abszurdnak" nevezték még a felvetést is. Dúró Dóra pedig kijelentette:

A Jobbik arra készül, hogy 2018-ban egyedül nyerje meg a választásokat. (...) Ha jobbikos kormány lesz, akkor Gyurcsány Ferencnek nem a Jobbikkal való együttműködésre kell készülnie, hanem az elszámoltatásra.

 Staudt Gábornak is az elszámoltatás jutott eszébe Gyurcsányról; illetve az, hogy a volt miniszterelnök zavarkeltés céljából dobta be azt, amit bedobott.

Rovatok