Index Vakbarát Hírportál

12 korrupt autópálya-rendőrt vonnak felelősségre

2016. május 6., péntek 13:59 | aznap frissítve

Vesztegetés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség tizenkét rendőr, illetve volt rendőr ellen, akik egy autópálya-alosztály dolgozóiként több mint egy éven át koordináltan követtek el korrupciós bűncselekményeket - közölte az MTI.

A dabasi autópálya-alosztály egy vezető beosztású dolgozója 2012-ben tudta meg, hogy az állomány néhány tagja napi rendszerességgel zsebre bírságol, vagyis pénzt kér és fogad el legtöbbször külföldiektől, cserébe pedig nem szab ki helyszíni bírságot vagy nem tesz szabálysértési feljelentést.

A vezető beosztású rendőr megállapodott kollégáival: fejenként havi húsz euróért szemet hunyt a zsebre bírságolások felett, a korrupt rendőröket egymás mellé osztotta be, egy szolgálati autó kilométer-számlálóját pedig átalakították úgy, hogy ne kelljen elszámolni a ténylegesen megtett kilométerekkel.

Itt nem tilos a piros

A vádlottak az autópálya pihenőiben dolgozó, "itt a piros, hol a piros"-ozó külföldiekből álló bűnszervezet zavartalan működését is elősegítették. A rendőrök nem, vagy csak jelentős késéssel, de akkor "kellő látványossággal, szirénázva" vonultak ki a helyszínre - olvasható ki a feljelentésekből. A vádlottak tudtak arról, hogy a csalók mikor érkeznek a pihenőhelyekre, ezért akkorra csak a vesztegetésben részt vevő rendőröket osztották be szolgálatba. A vádlottak alkalmanként 600-800 eurót kaptak a bűnözőktől.

Fogva tartották volna a külföldit

Az alosztály két rendőre 2013 novemberében egy éjszaka az M5-s autópálya inárcsi pihenőjénél ellenőrzött egy tilosban parkoló külföldit. Ötven eurót kértek tőle, hogy eltekintsenek a feljelentéstől. Ellenkező esetben megbilincselik és fogva tartják - mondták neki. A sofőr nem volt hajlandó kifizetni a kért összeget, hanem az iratait hátrahagyva elhajtott, és a Kecskeméti Rendőr-kapitányságon feljelentést tett.

Rovatok