Index Vakbarát Hírportál

A villámrajt ellenére még mindig nem adták le a népszavazáshoz szükséges aláírásokat

2016. május 11., szerda 08:37

Sem az MSZP, sem Kész Zoltán független képviselő nem adott le eddig aláírásgyűjtő ívet a népszavazási kezdeményezéséhez - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán az MTI-vel. 

Az MSZP - Gőgös Zoltán kezdeményezésében - az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének tilalmáról, Kész Zoltán pedig az állami cégek bérplafonjáról szeretne referendumot tartatni.

Az NVB tagjainak többsége tavaly november 30-án arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kezdeményezés költségvetési - így tiltott - tárgykört érint, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű. Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, a Kúria pedig február 23-án - megváltoztatva az NVB döntését - a kérdést hitelesítette. A bíróság azzal indokolta a szentesítést, hogy

a népszavazásra feltett kérdés tárgya és a költségvetés között a kapcsolat közvetett.

Mivel a kérdés mindenekelőtt arra irányul, hogy az állam miként nem rendelkezhet a tulajdonát képező termőfölddel. A Gőgös Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 29-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 28-ig lehet gyűjteni az aláírásokat.

Kész Zoltán tavaly december 21-én nyújtott be tizenhárom, a korrupció visszaszorításával, valamint a kétmillió forintos bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez.

Az NVB január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. A hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"

A határozattal szemben 15 napon belül lehetett volna jogorvoslatot benyújtani, ám ilyen nem érkezett, így a kérdést hitelesítő határozat jogerőre emelkedett.

A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 4-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 3-áig lehet gyűjteni az aláírásokat. Az MSZP áprilisban jelezte, hogy közösen gyűjtik az aláírásokat, májusban pedig bejelentette, hogy a 120 nap alatt összegyűjtendő 200 ezer aláírás fele már meg is van.

Az összegyűjtött aláírásokat a szervező egyszer nyújthatja be a Nemzeti Választási Bizottsághoz ellenőrzésre, a pótlólag vagy nem a szervező által benyújtott aláírásgyűjtő íven szereplő aláírás érvénytelen. Az aláírásokat az NVB 60 napon belül ellenőrzi, majd elküldi az eredményt az Országgyűlésnek, mely 30 napon belül elrendeli a népszavazást (ha az érvényes aláírások száma 100 és 200 ezer közé esik, akkor van mérlegelési joga)

Rovatok