Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem tudnak most olcsón utazni a diákok a parlamentbe

2016. május 12., csütörtök 22:03

Mirkóczki Ádám és Sneider Tamás a nemzeti fejlesztési miniszterhez, Fónagy Jánoshoz intézett „Milyen megfontolások alapján nem tudnak az országházi látogatásra készülő diákok utazási kedvezményt igénybe venni a május 4-13-ig terjedő időszakban?” című kérdésére a következő választ kapta egy parlamenti irományban.

"A Magyar Állami Operaház kezdeményezésére 2013 tavaszán indult útjára az utóbbi évtizedek legnagyobb szabású, világviszonylatban is egyedülálló kulturális köznevelési programja, az „OperaKaland”. Az országos programban eddig 220 város 750 intézményéből 126 ezer diák vett részt. Az Operaház egységes, jelképes regisztrációs áron adja a belépő jegyeket, a MÁV-Start Zrt ., a GYSEV Zrt. és a BKK-BKV jelentős jegyár-engedménnyel utaztatja a diákokat, 90 százalékos kedvezményt biztosítanak az alapjegy árából" - írja Fónagy. 

A MÁV szerint a tavalyelőtti 10 ezren, 2015-ben pedig már több mint 21 ezren utaztak vonattal az előadásokra. 

Az Erkel Színház szerint a tavaszi „OperaKaland” előadások napjai a május 4-13-ra esnek. Mivel az előadások napjai egybeesnek az osztálykirándulások csúcsidőszakával, jelentős kapacitásbeli problémák adódhatnak a társaságok eszközparkjában.

A MÁV-Start Zrt . ennek elkerüléséért kért és kapott engedélyt az előadások napjaira a kormányrendelet szerinti múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó díjmentes utazási kedvezmények szüneteltetéséhez.

"A kormány tehát nem fosztja meg az országházi látogatásra készülő diákokat a múzeumlátogatásokhoz kapcsolódó díjmentes utazási kedvezmény lehetőségétől, csupán pár nappal eltolja annak igénybevételi lehetőségét, ezzel biztosítva a kedvezményes, fennakadások nélküli utazást a kulturális programokon részt vevő diákok számára" - tudtuk meg Fónagy Jánostól. 

Rovatok