Index Vakbarát Hírportál

A menekültválság és a terror a legnagyobb veszély Európára

2016. május 13., péntek 16:01 | aznap frissítve

A migrációs válság állt a középpontjában a szárazföldi külső határral rendelkező schengeni tagállamok szegedi belügyminiszteri találkozójának, ami közös nyilatkozat elfogadásával és sajtótájékoztatóval zárult pénteken.

Pintér Sándor a szegedi belügyminiszteri tanácskozáson elmondta, a cél hogy a külső határokkal rendelkező tagországok azonos válaszokat adjanak a kihívásokra, segítsék egymás erőfeszítéseit; ez egyaránt jelenti a legjobb gyakorlatok megosztását vagy szükség esetén az erők, eszközök átcsoportosítását. Jó példa volt erre szerinte, amikor a tagországok jelentős élőerővel támogatták Szlovéniát, hogy a külső határokat meg tudja védeni - tudósított az MTI.

A miniszteri találkozó résztvevői megismerhették a hazai gyakorlatot, azt, miként őrzik a magyar hatóságok a külső határokat a schengeni előírásoknak eleget téve, és hogyan oldják meg a menekültkérelmek befogadását.

Dublini előírások

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint nagyon fontos a jogszabályok betartása és betartatása. A dublini egyezmény előírásainak sok ország nem tett eleget, emiatt Magyarországon több mint 190 ezer ember regisztrációját kellett elvégezni. A jogszabályoknak hatékonyaknak is kell lenniük: a kötelező kvótáról hozott tavaly szeptemberi európai tanácsi határozatban rögzített 160 ezerből eddig 1145 ember áttelepítése történt meg - mondta.

A miniszter kifejtette, nemzeti szinten hatékony és eredményes jogszabályok születnek, például a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére hozott magyar intézkedéseket, amik példáját más európai országok is követték.

A menekültügyi szabályok racionalizált keretek közötti betartása valamennyi tagország érdeke - közölte Trócsányi.

Osztott az észt

Hanno Pevkur észt belügyminiszter úgy fogalmazott, a közös döntéseknek az unió és a schengeni övezet erősödését, nem gyengülését kell szolgálniuk. A dublini szabályozás átalakítását jelentős kihívásnak nevezte.

Közölte: egy-egy tagállam nemcsak a saját országát őrzi, hanem az egész schengeni területet. Ahhoz, hogy a külső határok védelme javuljon, komoly befektetésekre van szükség, nemcsak felszerelésben, emberi erőben is. Észtország 100 millió eurót szán a határőrizet megerősítésére. Várják ugyanakkor, hogy az EU felismerje a külső határok védelmének fontosságát, és ezért pótlólagos forrásokat juttasson valamennyi érintett tagállamnak - mondta az észt miniszter.

1500 kilométer lett

Rihards Kozlovskis, Lettország belügyminisztere kijelentette, a migrációs válság és a terrorizmus nagy fenyegetést jelent Európában, ezért roppant fontos határaink védelme. A lett kormány egyik prioritása az 1500 kilométeres keleti határ megerősítése, ami schengeni külső határ is egyben.

Tomas Zilinskas, az unió külső határaiból több mint ezer kilométerért felelős Litvánia belügyminisztere szerint a dublini szabályozás továbbfejlesztésére, de nem forradalmi átalakítására van szükség.

Ove André Vanebo norvég belügyi államtitkár a tagállamok közötti koordináció és összhang fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta, Norvégia kész a külső határok biztosítására, éppen ezért kerítés építését tervezi, az orosz hatóságokkal együttműködve.

Jakub Skiba lengyel belügyi államtitkár közölte, hazája támogatja az európai határőrség és parti őrség ügynökségének létrehozását a Frontex bázisán. Ennek központja - a Frontexéhez hasonlóan - Lengyelországban lehetne.

Tiberiu Trifan, Románia belügyi államtitkára elmondta, jelentős összegeket fordítottak a külső határok védelmére, fejlesztették a repülőtereket és a konzulátusokat. Románia erőfeszítéseit európai szinten is el kell ismerni, biztosítva lehető leghamarabbi csatlakozását a schengeni övezethez - tette hozzá.

Juráj Bukus szlovák belügyi attasé közölte, Szlovákia támogat minden olyan lépést, amellyel meg lehet akadályozni az illegális bevándorlók érkezését.

Közös nyilatkozat

A találkozón elfogadott közös nyilatkozat szerint a részt vevő országok egyetértenek abban, hogy a migrációs válság és a terrorista támadások jelentik a legnagyobb veszélyt Európa biztonságára. Mindez hozzájárul a schengeni övezet eddigi legnagyobb válságához.

A nyilatkozatban leszögezik, hogy az Európai Határőrség felállítása és az Európai Határőr Ügynökség mandátumának megerősítése fontos eleme az európai határigazgatási rendszernek. Fejleszteni kell az informatikai rendszereket, ki kell küszöbölni hiányosságaikat. A szabad mozgás jogával rendelkezők adatbázisokban történő szisztematikus ellenőrzésének teljes körű bevezetése, valamint az EU határregisztrációs rendszerének létrehozása azonban jelentős anyagi és műveleti terhet ró a schengeni előírásokat külső határaikon alkalmazó tagállamokra, így több könnyítő elemre van szükség, különösen a szárazföldi határok esetében.

Rovatok