Index Vakbarát Hírportál

Petíció indult a külföldön élő magyarok egyenlő választójogáért

2016. május 13., péntek 15:39

Levélben szavazást szeretne a külföldön élő, ám magyar lakcímmel rendelkező választóknak Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. Ezért indította el pénteken a Határtalanul elnevezésű online petícióját. Ezt bárki aláírhatja az MSZP-s képviselő honlapján.

Ujhelyi szerint a magyar kormánynak kötelessége ugyanolyan választójogot adni a határtól pár kilométerre, például Nagyváradon élő és az országtól több ezer kilométerre élő magyaroknak. A mostani szabályok alapján ugyanis a lakcímmel nem rendelkezők küldhetik levélben a szavazatukat, míg a szintén külföldön élő, ám magyar lakcímmel rendelkező magyarok így nem szavazhatnak, csak személyesen a nagykövetségen vagy a konzulátusokon.

Ezt a megoldást ugyanis az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek, az MSZP-s EP-képviselő azonban úgy látja, hogy sem alkotmányjogi, sem politikai szempontból nincs rendezve a kérdés. Például az őszi kvótás népszavazáson ugyanazt a papírt a lakcímmel nem rendelkezők elküldhetik levélben, míg a lakcímmel rendelkezők nem. A kvótaszavazáson amúgy Ujhelyi nem fog részt venni:

voksolás helyett egy padra állva szónokolok majd arról, hogy Magyarország a vesztébe rohan.

Az aláírásokat nagyjából egy évig gyűjti honlapján, és "a magyar kormány asztalára" akarja letenni.

Bejelentkezett alelnöknek

Ujhelyi, aki jelenleg az MSZP alelnöke, a háttérbeszélgetésen a közelgő szocialista tisztújításra is kitért. Jelezte, hogy a következő két évben is szeretne az MSZP tisztségviselője, alelnöke lenni, és ezen a posztján az európai uniós politikával foglalkozni.

És hogy melyik elnököt támogat? Ujhelyi természetesen bárkivel együtt tud dolgozni a párt és a nemes ügy érdekében, de legszívesebben majd azt az elnököt támogatja, aki hozzá hasonlóan fontosnak tartja az MSZP és Brüsszel közötti szoros kapcsolatot.

Rovatok