Index Vakbarát Hírportál

Rubovszky: Viktor nem engedi, hogy Ádert újraválasszák

2016. május 17., kedd 23:09 | hét éve frissítve

Különös jelenetet rögzített a Hír TV kamerája a parlament Igazságügyi Bizottságának múlt heti ülése előtt. A kedd este publikált felvételen Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke azt mondta Vas Imrének, a bizottság fideszes alelnökének, hogy 

közölték, hogy nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi.

Rubovszky nem mondja ki, de vélhetően Áder Jánosról beszél, akinek jövőre jár le köztársasági elnöki mandátuma, és a sajtóban már megkezdődött a találgatás, hogy újrajelöli-e a Fidesz, vagy nem ő lesz a kormánypárti jelölt. 

Azért is valószínű, hogy a KDNP-s képviselő Áderről beszél, mert a Hír TV által bemutatott felvételen később azt mondja, hogy „ennél ügyesebben... egyetlen egy lényeges kérdést nem adott vissza úgy, hogy megakadályozta volna”.

A jelenet furcsasága, hogy még a bizottsági ülés hivatalos kezdete előtt történt, de a sajtó már a teremben volt. Vas figyelmezteti is Rubovszkyt, hogy bekapcsolt kamerák előtt beszélhet, a kibeszélő azzal üti el, hogy „ezt a mennyiségű hangot csak nem tudja rögzíteni” a technika. 

A felvétellel kapcsolatban Rubovszky azt mondta a Hír TV-nek, hogy lehallgatták, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető pedig úgy látja, hogy a csatorna magánbeszélgetést rögzített, és

egy országgyűlési képviselőnek is lehet magánélete.

Megkérdeztük Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől: Orbán Viktor elképzelhetőnek tartja-e, hogy Áder legyen a Fidesz jelöltje a jövő májusi köztársasági elnök választáson, illetve a miniszterelnök szeretné-e, hogy a következő ciklusban is Áder legyen az államfő?

Havasi azt a választ adta, hogy a köztársasági elnök megválasztásának rendjét részletesen szabályozza az Alaptörvény, a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe. „Országgyűlési képviselők véleményének vagy kihallgatott beszélgetéseinek értelmezéséhez a miniszterelnök sajtófőnökeként nem tudok segítséget adni" – írta. 

Rovatok