Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely ellentmond Orbán sajtőfőnökének

2016. május 18., szerda 14:33

Akaratlanul is megtörte a csendet Rubovszky György KDNP-s képviselő, amikor a HírTv kamerája előtt az államfőválasztásról beszélt. Rubovszky azt mondta feltehetően Áder Jánosra célozva: "közölték, hogy nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi".

Ebben a cikkünkben már foglalkoztunk azzal, miért kell komolyan venni Rubovszky elszólását. Egy újabb érv emellett: a Fidesz prominenseit láthatóan összezavarta a téma, és Orbán Viktor sajtófőnöke, illetve Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozattal reagált a dologra.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője azt írta, hogy "a köztársasági elnök megválasztásának rendjét részletesen szabályozza az Alaptörvény; a folyamatban kizárólag az Országgyűlésnek van szerepe". Vagyis Orbánnak nincs is oka reagálni a dologra, hiszen a parlament választ. Rubovszky szavai ennek ellentmondanak ("Viktor nem engedi"), Gulyás Gergely pedig végképp.

A Fidesz alelnöke az ATV-nek azt mondta, hogy 

Fidesz alapszabályában egyértelműen az szerepel, hogy közjogi tisztségekre a miniszterelnök tesz javaslatot.

Vagyis valóban Orbánnál pattog a labda, a sajtófőnök nem háríthatná el ennyivel a dolgot, hogy ez az Országgyűlés feladata. Persze Orbán nem miniszterelnökként, hanem Fidesz-elnökként dönt a dologról.

Gulyást támasztja alá, hogy 2012-ben Schmitt Pál lemondása után Szijjártó Péter, a miniszterelnök akkori szóvivője és Lázár János, a Fidesz akkori frakcióvezetője így jelentette be Áder jelölését: "Orbán Viktor Áder Jánost javasolta a Fidesz-frakciónak az államfői posztra". Lázár azt is mondta akkor, hogy a Fidesz–MPSZ alapszabályának értelmében a köztársasági elnöki méltóság betöltésére a Fidesz elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök tehetett előterjesztést.

Áder jó munkát végez

Gulyás Gergely az ATV-nek most azt is mondta, hogy Rubovszky György tud további információkat megosztani a kérdésről, a Fidesz elnöksége biztosan nem tárgyalta az államfőjelölést, mióta ő is tagja (december óta). Gulyás megjegyezte ugyanakkor, hogy Áder János jó munkát végez, és emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben a köztársasági elnök visszaküldte a jegybanki alapítványokkal kapcsolatos törvénymódosítást a parlamentnek.

Szerintem a köztársasági elnök úr kiválóan tölti be az a hivatalát, és kiválóan látja el a feladatát.

E nyilatkozat után még érdekesebb, ha "Viktor nem engedi" a jelölését.

A lefülelt mondatokról az ATV megkérdezte  a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, Péterfalvi Attilát is. Nem ismerte az ügy részleteit, de annyit mondott: "általában a munkahelyen is megilleti a képviselőket a magánélethez való jog, de általában itt közügyekről van szó".

Rovatok