Index Vakbarát Hírportál

Tömeges halpusztulást okozott az olajömlés Fóton

2016. május 20., péntek 09:47 | aznap frissítve

Tömeges halpusztulást okozó szennyező anyag került tegnap az egyik fóti benzinkútról a Mogyoródi-patakba, ezen keresztül pedig bejutott a Károlyi István Gyermekközpontban található tóba is - értesült a Magyar Idők. Ott már több nagy haltetemet találtak. A szennyezést horgászok vették észre éjszaka, mert büdös volt a víz – közölte a lappal a polgármester.

Bartos Sándor szerint nem ez az első eset, hogy erről a kútról szennyeződés jut be a vízbe, decemberben és februárban is volt erre példa.

A víz tetején most egyértelműen látszik az olajfolt, több hatóság, a járási hivatal katasztrófavédelmi részlege és a rendőrség is vett vízmintát. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság egyik szakembere is megnézte a haltetemeket. "Mintát vettünk, és az üvegben jól látszik, hogy az öt centiméter magas vízből több mint egy centiméternyi az olaj" – mondta a polgármester, aki szerint óriási a szennyezés mértéke.

A patak mellett több olyan fúrt kút is van, amiből még isznak vizet a helyi lakosok.

A polgármester szerint minél előbb el kellene kezdeni a kárelhárítást, mert veszélyben van a tó élővilága, és azok az emberek is, akik a környező fúrt kutak vizéből isznak. Egyelőre annyi történt, hogy a katasztrófavédelem munkatársai a beömlőnyílást homokzsákkal elzárták, hogy több szennyező anyag ne juthasson a patakba és azon keresztül a tóba.

Rovatok