Index Vakbarát Hírportál

1000 kilót el kellett volna bírnia a csillebérci kalandpark hálójának

2016. május 23., hétfő 17:53

Vasárnap 13 gyerek alatt leszakadt a csillebérci Challengeland Kalandpálya egyik hálója. A gyermekeket a mentősök kórházba szállították, a kivizsgáláson kiderült, szerencsére nincs közöttük súlyos sérült.

A balesetben tizenhárom 10-11 éves gyerek sérült meg, akiket a mentők biztonsági okokból kórházba szállítottak kivizsgálásra. A Péterfy Sándor utcai kórháztól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nincs gerincsérült a gyermekek között, mindannyian könnyebben, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek el. Hármukat még benntartják a kórházban.

A 13 gyerek születésnapi zsúrra érkezett. Mielőtt felmásztak volna a 3,5-4 méter magas hálóra. Előtte egy másik elemen játszottak, csak egy fotóra másztak fel a hálóra. Biztosító karabiner nem volt rajtuk, ezen a darabon nincs is olyan acélsodrony, amelyre azt felerősíthették volna. A balesetkor végig ott voltak a pálya animátorai, akik azonnal hívtak a mentőket.

A hálón nem sokkal korábban 13-14 felnőtt fotózkodott. A gyerekeket is el kellett volna bírnia

– közölte Tóth Barna, a hely ügyvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Tóth az Indexnek azt is elmondta, hogy egy speciális, a kültéri körülményeknek ellenálló, legalább 1000 kilogrammot elbíró háló szakadt el. A legnehezebb gyerek most 40 kilogramm körüli volt, vagyis nagyjából 600 kilós terhelés alatt rogyott össze.

Az ügyvezető azt is közölte velünk, hogy karibinerre azért sem volt szükség, mert a mászóka körül mindenhol biztonsági hálók voltak. Az elemet a rendőrség hétfő délelőtt leszerelte és további vizsgálat céljából elszállította.

A Challengeland állítja, minden nap, a látogatók érkezése előtt ellenőrzi az egész pályát és a különálló elemeket is, ez vasárnap sem maradt el. Nem tudják pontosan, hogyan történt a baleset, állítják, a kérdéses hálót is megvizsgálták a nyitás előtt.

Tóth elmondta, az Európai Unió biztonsági előírásait minden esetben betartják, közel egy évtizedes tapasztalatuk van kalandparkok építésében és üzemeltetésében. Legutoljára 2015-ben a minőségbiztosításért felelős TÜV is ellenőrizte a parkot, minden követelménynek megfeleltek. 

Rovatok