Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a pofátlan lehúzás világbajnokát

2016. május 25., szerda 18:04

Négy év börtönt kapott első fokon az az ügyvéd, aki áthelyezést és vádalkut ígért milliókért egy elítélt élettársának, de semmit sem tett érte. Végül már azért is 3 milliót kért, hogy az addig megkapott 14 milliót visszaadja. Megkapta, de végül csak 150 ezer forintot fizetett vissza.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2015. december 22-én emelt vádat dr. Sz. Géza ügyvéddel szemben. A vádirat szerint az akkor még ügyvédként dolgozó vádlott felajánlotta egy elítélt férfi élettársa számára, hogy megfelelő ellenszolgáltatás fejében elintézi az elítélt büntetés-végrehajtási őrizeti helyének megváltoztatását. Ezért 1 millió forintot kért munkadíjként, illetve arra hivatkozott, hogy ebből az összegből juttat a büntetés-végrehajtási kapcsolatának is, akit konkrétan meg is nevezett. A vádlott az ügyintézésre meghatalmazást kapott és kifizették számára a kért pénzösszeget is, azonban az áthelyezés ügyében semmilyen intézkedést sem tett.

Ezzel nagyjából egyidőben a vádlott azzal kereste fel az elítélt férfi élettársát, hogy rendőrségi kapcsolatai révén, ellenszolgáltatás fejében „vádalkut tud köttetni” és így a férfi mentesülhet büntetése hátralévő részének a letöltése alól, vagy büntetésének jelentős részét elengedik. Az ügy elintézéséért a vádlott 14 millió forintot kért. Ezt az összeget ügyvédi letétbe helyezték nála, azonban az ügyintézés érdekében ebben az esetben sem tett semmit. 

Amikor az élettárs felszólította a vádlottat, hogy az átvett összegeket adja vissza, az ügyvéd azt mondta, hogy ezt csak úgy tudja megoldani ha kap még 3 millió forintot, ugyanis csak ezzel az összeggel együtt tud a számláján egy olyan nagyobb összeget felszabadítani, amelyből a tartozását rendezni szeretné. Végül ezt az összeget is megkapta. 

Végül mindössze 150 ezer forintot fizetett csak vissza. A Fővárosi Törvényszék dr. Sz. Gézát befolyással üzérkedés és csalás miatt a börtön mellett végleges hatállyal eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, továbbá 17.850.000 forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott pedig felmentésért fellebbezett.

Rovatok