Index Vakbarát Hírportál

Szél Bernadett: Nem tudom azt mondani, hogy egyetértek Schiffer Andrással

2016. június 1., szerda 05:55

Nem lepte meg az LMP másik társelnökét Schiffer András bejelentése, hogy távozik a politikából, de egyetérteni nem tud vele. Szél Bernadett szerint ez ugyanakkor semmiképp nem jelenti a párt végét, szerinte az LMP-s hálózat ezt is kibírja, a nyári tisztújításon pedig megválasztják Schiffer utódját. Szél is látja azokat a problémákat az LMP-vel, amiről Schiffer beszélt az Indexnek, de nem esik kétségbe. A parlamenti munka helyett terepre megy, és szerinte 2018-ban csak az lesz a kérdés, hány százalékkal jut az LMP a parlamentbe. Interjú Szél Bernadettel.

Schiffer András cserben hagyta?

Nem.

Akkor hogy nevezné azt, hogy lemond minden LMP-s posztjáról, és távozik a parlamentből?

Amikor az LMP-be kerültem 2010 körül, voltak olyan ötletek, hogy egy poszton bizonyos számú évnél tovább ne legyen senki. Nem ördögtől való dolog, hogy valaki lemond egy posztról, a mókuskerékből ki lehet szállni, ha valaki úgy gondolja. A kérdést persze értem, mert András a legfontosabb harcostársam volt, iszonyatosan sok mindent végigcsináltunk.

Hogyan tudta meg, hogy Schiffer befejezi?

Andrásban ez egy folyamat volt. A nyilvánosság számára most látszik az eredménye, de én végigéltem vele, hogy ért meg benne a döntés.

Elárulja, Schiffer pontosan hogy közölte, hogy itt a vége? Félrehívta a parlamentben? Felhívta?

Személyesen történt meg. Egy padon ültünk a Kossuth téren. Sütött a nap. És ott mondta el, hogy meghozta a döntést. Hosszan beszélgettünk utána.

Mi volt az első szava erre?

„Hát, eldöntötted!” - ezt mondtam először.

Egyetért a döntéssel?

Elfogadom.

Vagyis nem.

Nem tudom azt mondani, hogy egyetértek.

Nem akárkiről beszélünk. De elég idős vagyok ahhoz, hogy tudjam: ha valaki el akar menni, hagyni kell. És most már nekem nem erre kell koncentrálnom, hanem arra, hogy legyen folytatása annak a zöld politikának, amely gyökeret vert az országban.

Hányszor akarta Schiffer bedobni a törülközőt?

Nem nagy kirohanásokat kell elképzelni, higgadtan mérlegelte a dolgokat mindig, és profin, felelősen viselkedett most is. Nem érzelemből csapott oda mindent.

Pontosan milyen jelekből látta, hogy Schiffer András besokall, és hamarosan távozik a politikából?

Amikor nullára tették a parlamenti vitákat például, és bábszínházat csináltak az Országgyűlésből. András ebben jó volt, ez komoly érvágás volt neki. András 2014 után mondogatta, hogy nincs is már kivel vitatkozni. Ezt én is észleltem, mert erre a ciklusra még a szakpolitikai viták színvonala is jelentősen csökkent.

Schiffer az Indexnek azt mondta a parlamenti munkáról, hogy annyi szart szippant be az ember, ami mérgez. Ön is így érzi?

Nekünk mindig más megfogalmazásaink voltak, tartom is magam ehhez. De ellenzéki politikusként valóban nehéz. Ennek ellenére ilyen körülmények között is meg kell vívni a vitákat továbbra is. Azt akarják, hogy kimenjek? Csakazértis elmondom ott, amit gondolok. Még eltökéltebbnek és még motiváltabbnak kell lenni, és én ehhez érzem magamban a szükséges erőt

Schiffer az interjúban azért célzott arra, hogy nemcsak a parlamenti munka kiüresítése a problémája.

Valóban András többször említette, említi a szellemi erőtér hiányát. Amikor olvastam az interjút, az jutott eszembe: hiányzik a szellemi erőtér? Remélem, Andrással kaptunk plusz egy főt ebbe az erőtérbe. 

Ha nem is politikusként, gondolkodóként számítok rá továbbra is. Ugyanis ha szürkeállományról van szó, akkor Schiffer a parlament egyik, ha nem a legértelmesebb politikusa.

Nem tart attól, hogy Schiffer András nélkül az LMP-nek annyi?

Nem.

Nem túl nagy érvágás, ha eltűnik az élvonalból az az ember, akivel a pártot a közvélemény lényegében összekötötte? 

Van folytonosság, hiszen az LMP-t 2012 óta társelnökként közösen képviseltük, közösen csináltunk végig három kampányt. Ráadásul az LMP olyan párt, hogy egy ember kiesése nem végzetes. Ebben mások vagyunk, mint a régi pártok. A Fideszben például csak Orbán Viktor van, ott mindent feltettek egy lapra. Nálunk viszont - 21. századi vonulatként - hálózatos felépítés, bázisdemokrácia működik, amelynek a hátrányai mellett van egy ilyen előnye.

Schiffer András nem egyszerű tagja volt a hálózatnak, hanem alapítója, vezetője, motorja. Pótolható?

Erről beszéltem, hogy András nagyon fontos képviselője a politikánknak, ezért fontos, hogy megmaradjon a szellemi erőterünkben, és inspiráljon minket. Kicsit paradoxnak hangzik, de lehet, még jobban is fog menni így, ha nem kell emellett részt venni abban a kőkemény verkliben, ami a frakcióvezetést és a napi politizálást jelenti. 

Ha már említette a frakcióvezetést, ön lesz az új frakcióvezető?

András augusztus végéig van, utána lesz aktuális az utódlás kérdése a frakcióban. A társelnöki posztnál azon az állásponton vagyok, hogy célszerű mielőbb betölteni, nagy eséllyel nyáron lesz a tisztújítás, amely a női társelnöki posztot nem fogja érinteni.

Én maradok társelnök, és képviselem a folytonosságot.

Ki lesz a társelnöke, ki lép Schiffer helyére?

Nyilván vannak javaslataim, de erről a kongresszusnak kell döntenie. Sokan most értesültek András döntéséről, ki fog alakulni, kik indulnak. Bárkit is választ a kongresszus, együtt fogok vele működni.

Ha nem mond nevet, mondok én. Hadházy Ákos elég sokat szerepel a médiában, ő indította el a korrupcióinfót. Őt elképzelhetőnek tartja?

Több alkalmas jelöltet is látok.

Az új társelnök kerül majd be a parlamentbe Schiffer helyére?

Az a helyes, ha a kongresszus dönti el ezt is. Volt már hasonló helyzet az LMP-ben, amikor Kaufer Virág mondott le, és a kongresszus döntött éppen az én képviselőségemről.

Azért nem mond neveket, mert – mint Schiffer fogalmazott – az LMP-ben kontraproduktív, ha leteszi egy társelnök a voksát valaki mellett? Egyetért amúgy ezzel a megállapítással?

Azért nem mondok nevet, mert mindig nagyon tiszteletben tartottam a párt bázisdemokratikus hagyományait. Ez egy zöld sajátosság. Ezért élünk túl mindent. Ez azt jelenti, tudomásul veszem, hogy az elnökségben 9-ből egy, a frakcióban ötből egy szavazatom van, ugyanakkor igyekszem úgy dolgozni, hogy számítson vezetőként a szavam. Én abban hiszek, hogy egy vezető erejét nem a munkaköri leírása, hanem a hitelessége és a munkája teremti meg. Ha András vagy én hozzászóltunk valamihez a kongresszuson, arra mindenki odafigyelt. Ez nem informális hatalomgyakorlás, hanem társelnöki állásfoglalás volt.

Schiffer szerint az LMP-ben szervezeti értelemben a társelnökök hatásköre gyakorlatilag nulla. Egyetért ezzel? És ez azt jelenti, hogy szervezetileg gyenge a párt?

Ezt nem így látom. Inkább azt mondanám, bőven van mit fejlesztünk, erősítenünk a hálózatot. Az LMP belső összetartásával, szervezeti erősségével azonban nincs probléma.

Az LMP-sek nem azt várják, hogy jöjjön valaki, aki megmondja, merre van az előre, hanem gondolkodnak, vannak mondásaik.

Ez teljesen új politika, új vezetői szerepeket, attitűdöket kíván.

Ha jól értem, nem tervez szervezeti átalakítást.

Nem tervezek. A hálózatot viszont valóban fejlesztenünk kell. Nekünk a választók sokszor jogos kiábrándultságával kell megküzdenünk, senki mással. Ez pedig csak egy erős szervezettel és sok közvetlen találkozással lehetséges. Nyárra már szervezem az országjárásomat, és ősszel is elindulok.

Az LMP évek óta a bejutási küszöb körül táncol. Mi lehet ennek az oka?

Ennek több oka van. Először az ember mindig magában keresse a hibát, úgyhogy megállapíthatjuk, hogy nekünk is még többet kell dolgoznunk, hogy a mondásaink eljussanak az emberekhez. El kell például mondanunk, hogy a földrablás megakadályozása nem csak azért fontos, mert meg kell akadályozni, hogy az oligarchák széthordják a közös vagyonunkat, hanem azért is, mert csak állami földek segítségével lehet valódi munkahelyeket teremteni vidéken, csak így lehet alternatívája a közmunkának.

Ez csak néhány példa, de szerintem az LMP jobb helyzetben van, mint azok a pártok, amelyek csak az erőpolitikára építenek.

Ezt sokakhoz eljuttatni nehéz, ha nincs saját médiánk, de akkor ki kell járnunk az emberek közé. Még akkor is, ha itt van ez a Fidesz által kialakított elnyomó légkör. Aztán a pártot meg kell erősíteni, és ezt a parlamentből nem lehet. Arra jó az Országgyűlés, hogy elmondjuk a véleményünk, de innen nem lehet megerősíteni a szervezetet. Eddig is sokat voltam terepen, de ezentúl még többet leszek jelen szerte az országban.

Vagyis sokkal kevésbé lesz az LMP parlamentcentrikus, mint Schiffer András idején?

Vannak olyan események, amelyen ott kell lenni a parlamentben, de most már jól látszanak a korlátok. Van ereje annak, amit a parlamentben elmondunk, de az energiáink máshol hatékonyabban tudnak kamatozni. Azért is muszáj a házból kimozdulnunk, mert sokkal kevesebb pénzből gazdálkodunk, mint más pártok. Mások iszonyatos erőforrásokat költenek el terepen, nekünk magunknak kell ezt mind végigcsinálnunk. 

Ettől fog elindulni a népszerűség felfelé? Vagy mitől?

A ciklus felénél vagyunk, van még két év a választásokig. András ilyen szempontból helyesen cselekedett, hogy most távozik, és nem a választások után egyből, vagy kampány előtt közvetlenül.

Amit most látok kilenc órával az interjú megjelenése után a következő: terepre kell menni. A csapatban is látom erre a hajlandóságot.

Azt is látni kell, hogy a mai magyar politikában van egy alapvető törésvonal. A pártok leginkább szervezetükre, pénzükre és oligarchiáikra építenek, az LMP ezzel szemben azokra a válaszokra, megoldási javaslatokra, amelyek az aktuális problémákkal összhangban vannak. Naponta igazolódik, hogy az LMP-nek és a zöld politikának mennyi kérdésben volt és van igaza globális szinten éppúgy, mint itthon. Nekünk kész javaslatainak és válaszaink vannak, de még nincs hozzá tökéletes szervezetünk, a többi párt azonban még a helyes kérdéseket sem találja el. 

Pénzzel és szervezeti fölénnyel nem lehet pótolni a nem létező válaszokat. Nem állítom, hogy ezek nem fontosak a politikában, mert azok, de érvényes válaszok nélkül ezek csak üres keretek, a problémák kezelésére, megoldására, a magyar emberek helyzetének javítására nem alkalmasak. 

Számomra ez a helyzet inkább reménykeltő, mint kétségbeejtő. 

Kapott kétségbeesett telefonokat ettől a bizonyos csapattól, vagy már párttársaitól, miután értesültek Schiffer távozásáról?

Nem. Tényleg nem! Amint megjelent a hír a belső fórumainkon, biztosítottam mindenkit, hogy tudom a kötelességem. A tagságnak küldtem is erről levelet. Mára több megbeszélést is összehívtam arról, hogy megbeszéljük, hogy leszünk túl az úgymond nehézségeken, szerdán összevont elnökségi és frakcióülést tartunk. De nincs kétségbeesés senki részéről! Látom az András által említett problémákat, néhányat persze máshogy élek meg. Andrásnak is megmondtam, hogy azon leszek, hogy ez a párt ki tudjon teljesedni.

Tekintsünk is előre a 2018-as választásokra! Az LMP eddig semmilyen szinten nem közösködött sem a baloldallal, sem a Fidesszel, sem a Jobbikkal. Ez továbbra is így lesz?

Nincs változás a szövetségi politikánkban. Amúgy túl sokat beszélünk arról, kivel akarjuk a dolgot - ahelyett, hogy arról beszélnénk, mit akarunk. Pedig vannak eredeti, megvalósítható megoldásaink. Más pártok még a jó kérdést sem tudják feltenni, nemhogy válaszaik nincsenek. 

Azért beszélünk sokat erről, mert a választás az egyéni választókerületekben dől el, ahol szövetségkötések nélkül az LMP-nek aligha van esélye akár egyetlen egyéni győzelemre is. A jövőben ön szerint elképzelhető bárkivel valamilyen együttműködési megállapodás?

A kongresszusunknak van erről egy kőkemény mondása: a jelenlegi parlamenti formációk közül senkivel nem tudjuk elképzelni a politikai szövetséget. Ez mindenre kiterjed. Ügyek mellett viszont eddig is együttműködtünk, ez továbbra is így marad. Például mi LMP-sek fontos dolognak tartjuk, hogy beszéljünk a földeladásokról, és hogy kihúzzák a lábunk alól a földet. Örömmel láttam, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezett, és Gőgös Zoltán kimondta, hogy az LMP-re tudott számítani. Ez így normális, együttműködünk ebben az ügyben.

De ha a Jobbiknak van egy jó mondása, - bár tisztában vagyok a Jobbik minden politikai korlátjával - a választóink érdekében együttműködünk velük is. 

Nem akarom feltépni a régi sebeket, de a PM-esek most, Schiffer távozása után jöhetnek vissza?

Eddig sem jelezték, hogy visszajönnének.

2018-ban bejut az LMP a parlamentbe egyedül?

2014-ben azt mondtam: azt szeretném, hogy 2018-ban ez már ne legyen kérdés. Tudom, hogy nehéz pillanat van, mindenkinek támadnak sötét gondolatai, de tartom magam ehhez.

2018-ban nem az lesz a kérdés, hogy az LMP megmarad-e, bejut-e a parlamentbe, hanem hogy hány százalékkal.

És hány százalékkal?

Most végképp nem szeretnék totózni. Jós sose voltam, nem is hiszek ebben. Inkább a kemény munkában hiszek. Rendkívüli helyzetbe kerültem, de felkészültem a kihívásokra.

Rovatok