Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A demokráciaexport nevű őrület megbukott

2016. június 3., péntek 07:45

A Kossuth Rádióban két hét után pénteken újra rádióinterjút ad Orbán Viktor. Egyiptomi látogatásával kapcsolatban leszögezte, nem tartja szükségszerűnek azt, hogy a civilizációknak  szükségszerűen össze kell ütközniük, 

Ha megvan a politikai akarat, békében tudunk élni a muszlim világ mellett, nem együtt, vele összekeveredve.

Ha nem épült volna ki a Közel-Keleten muszlim civilizáció, akkor ott barbárság lenne. Orbán szerint az erőszakoskodás, a terrorveszély, amit a menekültválsággal kapcsolatban tapasztalunk, az nem egyenlő a muszlim vallással, ami egy magas kultúra - és ezt tapasztalta meg, amikor a legfontosabb szunnita muszlim vezetővel, Ahmad et-Tajjebbel, a kairói al-Azhar mecset nagysejkjével találkozott.

Egyiptomban szerint az "alkotmányos rend pillérei állnak", Abdel-Fattáh esz-Szíszit szabályos eljárásban választották elnökké (valójában 2013-ban puccsal került hatalomra, és a rákövetkező évben tartott elnökválasztásról kizárta legnagyobb ellenfelét, a Muszlim Testvériséget), már csak gazdasági sikerre van szükség. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Egyiptom lehet-e a következő válsággóc, Orbán óvatosságra intett. Szerinte Irak, Szíria és Líbia megmutatta, hogy 

a demokráciaexport nevű őrület, hogy az itt bevált módszerekkel akarjuk boldoggá tenni a más civilizációkban élő embereket, megbukott.

Orbán kifejtette, hogy Európának a líbiai politikáját is újra kell gondolnia. Feltétel nélkül támogatnia kell a líbiai kormányt, és nagy menekülttáborokat kell létrehoznia a líbiai partokon. Első követelésével egyébként Orbán nyitott kapukat dönget, hiszen az ENSZ május közepén felfüggesztette a fegyverembargót annak érdekében, hogy a kormány terrorizmusellenes csapatait fel lehessen fegyverezni.

A miniszterelnök az egyiptomi kopt keresztényekkel való találkozójáról igen szerényen beszélt (ők azok, akiknek Líbiában vendégmunkásként dolgozó rokonait kivégezték, és a magyar kormány 500 eurós támogatásában részesültek):

Engem mindig visszataszított az a nyugati szokás, hogy a jó cselekedetekkel kérkednek.

A menekültválság európai vonatkozásaival kapcsolatban is az európai kormányokat és Soros Györgyöt vette elő:

Akárhogy is okoskodunk, akárhogy is finanszírozza Soros György a civileket, az európai kormányok menekültpolitikáját nem támogatja a nép.

Orbán állítása szerint a kormánynak van akcióterve a bicskei menekülttábor bezárására. Ezzel kapcsolatban újra visszatért Sorosra, aki szerinte kijelentette, hogy a magyar kormány ellenzéke, és „le akarja nyomni a magyar kormányt”.

Soroshoz képest igen szűkszavúan szólt Orbán az oktatási rendszerről, melyről azt mondta, hogy átalakították, de most az egyeztetések eredményeit is be kell vezetni a jogszabályokba. Ezzel haladnak és a ciklus végére készen is lesznek.

A foci-ebével kapcsolatos terrorveszélyről azt mondta, hogy a kormány megerősíti a konzuli szolgálatot, és azt javasolja a Franciaországba - vagy akár a krakkói katolikus világtalálkozóra - utazóknak, hogy regisztráljanak a képviseleteken.

Rovatok