Index Vakbarát Hírportál

Zalát annyira megviselte a vasárnapi özönvíz, hogy még most is a károk elhárítása zajlik

2016. június 6., hétfő 12:59

Hétfőn is tucatnyi bejelentés érkezett a zalai katasztrófavédelmi egységekhez a Zala megye északi részén előző nap átvonult hatalmas esőzés következményei miatt.

A megyében vasárnap délután egy óra alatt egy hónapnyi eső hullott, a víz főként a Zalaegerszeg-Hévíz-Keszthely vonalon alagsori vagy pincehelyiségeket öntött el, az utcán hömpölygő sáros víztömegben pedig több helyen is autók akadtak el. A zalai katasztrófavédelemhez rövid idő alatt több mint száz segélyhívás érkezett vasárnap, a hivatásos tűzoltók mellett - akiket más városokból is a megye északi részére kellett átirányítani - önkéntes egységeket is bevontak a károk felszámolására.

A szivattyúzások és az elöntött helyiségek megtisztítása hétfő hajnalig tartott a megyében, de reggeltől délig újabb tucatnyi bejelentés érkezett a tűzoltókhoz. Zalaegerszegen, Keszthelyen, Cserszegtomajon is lakóházak pincéjét öntötte el a víz, de a zalai megyeszékhelyen egy társasház liftaknájából is szivattyúzni kellett, egy gyár területén pedig mintegy száz köbméternyi sáros csapadék eltávolítása adott feladatot.

Az elöntések miatt a Zala Megyei Kormányhivatal szakemberei hétfőn is folytatták a fertőtlenítéseket az érintett helyszíneken, a munkában Veszprém és Somogy megyei kollégáik is közreműködtek. Ezek a munkálatok várhatóan néhány napig elhúzódnak.

Rovatok