Index Vakbarát Hírportál

Engedéllyel semmisítenek meg kórházi hulladékot Ferencvárosban

2016. június 10., péntek 12:38

A Magyar Liberális Párt pénteken azzal állt elő, hogy információik szerint Ferencvárosban, az egyesített Szent István és Szent László Kórház háta mögött található

egy hulladékégető, amelyben a kórházban keletkezett veszélyes hulladékokat - használt fecskendőket, véres kötszereket, a műtétek során eltávolított emberi testrészeket - égetik.

A párt feltette a kérdést, hogy egy ilyen égető megfelelő környezetben van-e ott, ahol a közeli lakótelepen több száz család él, a Goldball SC. sporttelepén pedig rendszeresen gyerekek százai sportolnak.

A Liberálisok pénteken azt közölték, a Pest Megyei Kormányhivatal  Környezetvédelmi Főosztályához, a kórház és az önkormányzat vezetőségéhez fordulnak információiért illetve azért, hogy számolják fel az égetőt, és Budapesten kívüli telephelyre kerüljön. Ennek érdekében aláírásgyűjtést is kezdenek.

Az MTI szerint Hardi Flóra, a Liberálisok ferencvárosi szervezetének elnöke a párt pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az utóbbi időben gyakran fordult meg a kórházban, és látogatásai során lett figyelmes a létesítmény nagy kéményére, ezután kezdtek el nyomozni.

Van egy cég, amely a kórházi veszélyes hulladék ártalmatlanítására specializálódott: az 1992-ben alakult Septox Kft., amely a honlapján található referenciák szerint az ország számos kórházának és egészségügyi intézetének dolgozik. A Septox Kft. áll szerződésben az egyesített Szent István és Szent László Kórházzal is.

A cég műszaki és szakmai vezetője, Schwob Eleonóra az Indexnek azt mondta: valótlanságokat állít a Magyar Liberális Párt. Közölte, hogy a kórház területén nincs égető, az összes égetőt évekkel ezelőtt be kellett zárni. Ami valójában működik a szóban forgó területen hosszú évek óta, az

egy hulladék ártalmatlanító, sterilizáló berendezés, amely rendelkezik a megfelelő technológiai minősítéssel és környezetvédelmi engedéllyel.

Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer adatbázisában lekérdezhető hely és cégnév szerint is, hol milyen veszélyes hulladékot kezelnek engedéllyel. Az adatbázis szerint a Septoxnak a ferencvárosi, kórház melletti telephelyen van érvényes engedélye veszélyes hulladék kezelésére. Az adatbázisban az szerepel, hogy a kezelt hulladék típusa "egyéb hulladék, amelynek gyűjtése és ártalmatlanítása speciális követelményekhez kötött a fertőzések elkerülése érdekében", a kezelés típusa pedig évek óta már nem égetés, hanem "máshol nem meghatározott fizikokémiai kezelés".

Rovatok