Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont: Ma is pont annyira nyernének a kormánypártok, mint két éve

2016. június 11., szombat 12:05

A Nézőpont Intézet összegző elemzése szerint a májusi közvélemény-kutatások alapján is elmondható, hogy a kormánypártok a 2014-es választással közel azonos eredményt szereznének egy most vasárnapi voksoláson - írja az MTI. Különös, hogy erre jutottak Republikon Intézet pontosan az ellenkező eredményre jutott májusi felmérésében, szerintük a Fidesz-KDNP népszerűsége 8 százalékot zuhant egy hónap alatt. 

A kormányközeli Nézőpont, amely többnyire más közvéleménykutatókhoz képest kedvezőbb eredményeket mér a Fidesznek, a Magyar Idők számára készített elemzést a saját és három másik cég májusi adataira alapozva. Májusban a Nézőpont Intézet, a Závecz Research, a Republikon Intézet, és az Iránytű Intézet is készített felmérést, a Nézőpont szerint az adatok abban megegyeznek, hogy a legvalószínűbb listás eredményeket nézve 40 százaléknál magasabb, vagyis a 2014-es listás eredménnyel megegyező a kormánypártok támogatottsága.

Azt nem hangsúlyozták ki annyira, hogy a Republikon két nappal ezelőtt publikált eredményei szerint a kormánypártok 8 százalékot vesztettek népszerűségükből, 53 helyett már csak 41 százalékon állnak. Az ő mérésük szerint a Fidesz-KDNP-től elpártolt szavazók leginkább a kis ellenzéki pártok táborába mentek át. 

A Nézőpont Intézet szerint ugyanakkor zuhanásról megalapozatlan beszélni: "egy-egy indok nélkül kiugró mérési adat után természetesnek számít, ha minden kutatócég eredménye visszarendeződést mutat az átlagokhoz". Az intézetek adatai a Jobbik, illetve egy feltételezett baloldali összefogás eredményeire vonatkozóan is eltérnek. Jelenleg a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok) legvalószínűbb listás eredménye 22-33 százalék között mozog a kutatócégeknél, a Jobbik támogatottsága pedig ezen a bázison 18-27 százalék.

Rovatok