Index Vakbarát Hírportál

Áder leiskolázta Szijjártót!

2016. június 22., szerda 11:23

Szijjártó "minden_követet_megmozgat" Péter külügyminiszter kinevezése óta egyfajta sajátos hírnevet harcolt ki magának diplomáciai berkekben, miután jó ideje minden vélt vagy valós sérelemre a tűrhetetlen, elfogadhatatlan, nevetséges, méltatlan, visszautasít, támadás stb. szavakat véletlenszerű összetételben tartalmazó, bár a nyelvtani szabályoknak kétségkívül megfelelő mondatokat tartalmazó közleményekkel reagál.

Most viszont Áder János komoly pályaművel nevezett a "ki tud idétlenebb állami sajtóközleményt kiadni" című verseny konkrét apropóhoz alig köthető alszekciójába, amivel akár az abszolút kategória nagydíjára is esélyes lehet.

Áder nagy erőssége a visszafogott stílus, az pedig, hogy egy szinte senkit nem érdeklő apropóra is képes egy komplett, a világ vezető hatalmait leckéztető, az emberiség jövője érdekében megfogalmazott közleményt felfűzni, egészen rendkívüli kommunikációs kvalitásokról árulkodik. Hátrányként kell viszont elkönyvelni, hogy az álmatag vértelenség miatt művének könnyen az érdektelenség és a feledés lehet a sorsa. Cikkünkkel ezt szeretnénk megakadályozni.

Íme:

2016. június 22.

Áder János köztársasági elnök levelet küldött a világ tíz legjelentősebb széndioxid-kibocsátó országa vezetőjének

A párizsi klímamegállapodást Európában elsőként ratifikáló ország államfőjeként Áder János – összhangban az idén áprilisban New Yorkban tett kezdeményezésével – levélben fordult a világ tíz legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országának vezetőjéhez.

Magyarország köztársasági elnöke levelében hangsúlyozta, hogy a világnak szüksége van arra az aktív szerepvállalásra és példamutatásra, amelyet a kibocsátás-csökkentésben leginkább érintett országok tanúsítottak mind az előkészítő tárgyalások, mind a klímamegállapodás aláírásakor. Ez reményt ad a ma élők és a jövőben születendők számára. Az elmúlt időszak fejleményei ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a párizsi vállalásoknál is gyorsabb és határozottabb lépésekre van szükség a közösen elfogadott klímacélok eléréséhez. Ebben döntő szerepe lesz a tíz legnagyobb kibocsátó országnak, melyek együttesen az emberi tevékenységgel összefüggő üvegházhatású gázkibocsátás kétharmadáért felelősek.

Áder János emlékeztetett arra, hogy önmagukban a párizsi vállalások nem teszik lehetővé a felmelegedés 2 Celsius fok alatt tartását. Így a jövőt veszélyeztető klímakatasztrófa megelőzése miatt indokolt a kibocsátáscsökkentés érdekében tett vállalások mielőbbi korrekciója.

A Párizsi Megállapodás ugyan maga is rögzíti a vállalások önkéntes felülvizsgálatának szükségességét 2018-ig, azonban a felmelegedés üteme gyorsabb a korábban prognosztizáltnál. Ezért nincs vesztegetni való ideje az emberiségnek, mert minden késlekedés könnyen visszafordíthatatlan folyamatok okozójává válhat. A magyar államfő ezért – levélben is megismételve a Párizsi Megállapodás New York-i aláírásakor tett javaslatát – arra kéri a világ tíz legnagyobb üvegházhatású gázt kibocsátó országának vezetőit, hogy követendő példát mutatva mielőbb kezdjenek konzultációt, és – a korábbi vállalásaikhoz képest – rövidebb idő alatt és nagyobb mértékű kibocsátáscsökkentést hajtsanak végre.

Rovatok