Index Vakbarát Hírportál

Leheletnyivel előzi a Jobbikot az MSZP

2016. június 25., szombat 14:13

A Fidesz szavazóinak száma a múlt havi mélypont után egy százalékpontot növekedve, 23 százalékon áll - derül ki a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek számára készített közvéleménykutatásából. A szombaton tisztújító MSZP negyedik hónapja 12 százalékon áll, míg a Jobbik támogatottsága egy százalékpontot csökkenve újra a korábban is mért mélypontjára csúszott, és 11 százaléka van most. Ezzel a két párt közötti, a második helyért folyó versenyben újra az MSZP került leheletnyi előnybe.

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban mért mélypontról elmozdulva után, egy százalékpontot növekedett, és így a párt támogatottsága 23 százalék. A párt támogatói az utóbbi hónapban aktívabbak is lettek, mint korábban voltak.

Az MSZP meg tudta tartani a négy hónapja szerzett szavazóit, és támogatottsága továbbra is 12 százalék. A pártnak szavazóinak aktivitása viszont most csökkent, és idén most először nem ők a legaktívabbak. Az MSZP továbbra is hibahatáron belül maradva, de megelőzi a Jobbikot.

A Jobbik támogatóinak száma egy százalékpontot csökkenve visszacsúszott a korábban mért mélypontjára, és így 11 százalék. A párt tisztújítása körüli események ezek szerint érdemben nem voltak hatással a támogatottságára. Ez az eredmény jó messze van attól, hogy nyerési esélyesek legyenek, pedig Vona azt ígérte, lemond ha nem győznek 2018-ban. Az elmúlt fél évben meglehetősen kiegyenlített küzdelem zajlik a második helyért, ahol az MSZP hibahatáron belül, de folyamatosan egy kissé megelőzi a Jobbikot.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan 3 százalékon áll, a párt vezetőjének bejelentett távozása nem bizonytalanította el a híveket. A DK támogatóinak száma nem változott, szintén 3 százalék. Az Együtt támogatóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot, csakúgy, ahogy PM, és a MLP sem.

A bizonytalanok aránya újabb egy százalékpontot növekedett, már 46 százalék. Mindeközben, az LMP vezetője bejelentette távozását, ám ez sem volt hatással a párt támogatottságára, amit az elmúlt egy évben szinte minden hónapban 3 százalékra mért a Publicus. 

Rovatok