Index Vakbarát Hírportál

A NATO török támaszpontjáról bombázhatják az oroszok az ISIS-t

2016. július 4., hétfő 10:49

Hétfő reggel Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter nyilatkozott a török TRT-nek - írja az RT. Nyilatkozata szerint elképzelhető, hogy az oroszok rendelkezésére fogják bocsájtani az egyébként NATO-támaszpontként működő İncirlik légitámaszpontot, hogy az oroszok onnan indíthassanak támadást az Iszlám Állam szíriai támaszpontjai ellen. Az oroszok jelenleg a szíriai Latakia tartománybeli Hmeimim légitámaszpontról bombázzák az IS csoportjait. 

„Bárkivel szövetkezünk, aki az ISIS ellen harcol" – mondta Çavuşoğlu, aki kiemelte, hogy Ankara azért építette az İncirlik légitámaszpontot, hogy ott bárkinek helyet adjon, aki aktívan akar harcolni az oldalukon. „Miért ne szövetkeznénk az oroszokkal? Törökország készen áll az ilyenfajta együttműködésre. A terrorizmus közös ellenségünk, és fontos hogy közös erővel is harcoljunk, hogy kisebb esélyt adjunk a negatív kimenetelű rajtaütéseknek." 

A török és az orosz külügyminiszter július elsején találkozott Szocsiban, ahol közel féléves politikai ellentéteket simítottak el, ami tavaly novemberben kezdődött, amikor a török légvédelem lelőtt egy bevetésen lévő orosz repülőt. A törökök szerint a gép megsértette a török légteret, de erre egyértelmű bizonyíték a mai napig nincs. A gép pilótái katapultáltak, de egyiküket szélsőségesek lelőtték. Putyin akkor hátbaszúrásnak jellemezte az esetet, és azóta folyamatos volt a feszültség a két ország között. 

(Borítókép: Az İncirlik légitámaszpont Fotó: AFP)

Rovatok